Спараксис (Sparaxis)

48
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Спараксис

(Sparaxis)

Семейство Ирисови (Перуникови) (Iridaceae)

Публикувано от bimbargo на 25 септември 2010 г.

Последна промяна на 25 септември 2010 г.

Спараксиса е пролетно цъфтящо луковично цвете, което произхожда от Южна Африка. Известно е също така и под името Арлекино. Цъфти със звездовидни цветове с големина около 5см. в голямо разнообразие от цветове, като едно растение образува много на брой цветове, които се отварят едно след друго за сравнително дълъг период от време. Цветовете много ефектно преливат от центъра от жълто през черно до оранжево, жълто, розово, бяло. На височина достига до 20-25см.

Място: Можете да засадите спараксиса в градината, в балконски сандъчета или кашпи. Ако сте решили да го отгледате у дома, осигурете през зимата светло и хладно, но не и мразовито място. Температурите не бива да падат под 5-10 градуса. При силни застудявания, когато температурите на мястото, където зимува се очаква да паднат под 5 градуса, по-добре внесете за няколко дни на топло.

Грижи: Засадете луковиците през есента. Ако оставите съдовете на остъклена тераса, те ще поникнат сравнително бързо – около 1-2 седмици. Бъдете търпеливи – зелените листа ще си ги гледате цяла зима. Положението е подобно както при фрезиите.
Както за повечето луковични цветя, така и за спараксиса най-подходяща е леката, пропусклива и богата на хумус почва. Добра идея е към почвата да се добави малко торф и пясък.
Поливайте много пестеливо – до толкова, че почвата да бъде съвсем леко влажна. Растението понася много зле преполиването и луковицата много лесно може да изгние.
Можете да започнете торене през пролетта, когато настъпи периода на цъфтежа.

Размножаване: С луковици и семена. Ако отглеждате Спараксис от семена, очаквайте цъфтеж най-рано след 2 години.
Луковиците засадете през октомври. На нивото, където ще поставите луковиците, можете да направите пласт от 1-2см. добре угнил оборски тор. Боднете леко и покрийте с почва така, че покривния пласт да е 5-7 см. Полейте малко и поставете на светло и хладно място.

Магдалена, то е логично, че му трябва време, за да се развие коренова система, листа, чак тогава да зацъфти, та ако имате късмет, ще е през есента, ако не – следващата пролет.