Отглеждане на лозя и Wi-Fi

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(9 гласа, оценка 4.44 от 5)

Wi-Fi технология за подобряване на качеството на своята продукция използва калифорнийска винопроизводствена компанията.

Компанията Pickberry е оборудвала лозята си с безжична мрежа за предаване на данни, като използва технологията Wi-Fi.

Специални сензори събират информация за температурата, влажността и други ключови параметри, които влияят върху качеството на крайния продукт и изпращат данните за обработка в общ център.

Wi-Fi мрежата дава възможност на лозарите да получават максимална информация за състоянието на лозята, така че да могат своевременно да поливат или да обработват с препарати само тези лози, които наистина имат нужда.

Покрай това, наблюдението в реално време на околната среда дава възможност на винопроизводителите да разберат как техните вековни традиции наистина се отразяват на качеството на крайния продукт.

Според Бил Уестерман, партньор на консултантската компания Accenture, участвал в създаването на системата за мониторинг на Pickberry, технологията Wi-Fi идеално съответства на нуждите на винопроизводителите при отглеждане на лозя.

„Опъването на кабели около растящите лози просто не е подходящо. Ние можем да събираме информация за 120 декара лозя и да я изпращаме до центъра без да са необходими кабели или прекалено мощни предаватели” – казва той

Една качествена лоза, от която се получава добро вино струва много пари и за малките фирми условията за увеличение на добива понякога пряко влияят на това, дали ще получат печалба или загуба.

Според Уестерман, за Pickberry възможността да следят за състоянието на околната среда в своите лозя има изключително значение, тъй като насажденията на компанията са разположени в различни местности, значително различаващи се една от друга по релеф.

„Сега те могат по-добре да разберат по какъв начин водата се разпределя в техните лозя, и кои именно лози трябва да напояват повече.” – казва той.

Съобщава се, че системата създадена от Accenture „знае” праговите стойности на основните фактори на околната среда, като влажност, температура и т.н., и „може” да определи моментът, когато тези прагове са достигнати.

Уестерман казва, че в момента системата е конфигурирана така, че в случай на достигане на допустимите стойности, сигнализира за това централния пункт за управление, за да могат лозарите да предприемат определени мерки.

Заедно с това, според него, в бъдеще Wi-Fi системата за отглеждане на лозя може да стане още „по-интелигентна”, така че да може самостоятелно да подава влага на нуждаещите се лози, да пръска с препарати и т.н.