Съвети за по-бързо почистване на дома

51
Добави коментар
lucynda
lucynda

01.10.2010 г.

Намалете времето за почистване у дома, следвайки тези практични съвети. Планирайте маршрута на почистване  

За едноетажна къща или апартамент, започнете почистването със страничните стаи, след което преминете към централните помещения. Ако имате двуетажна къща, започнете по същия начин – със стая на втория етаж, след което преминете към първия. Почиствайте всяка една стая напълно, преди да започнете със следващата, за да спестите електроенергия и време.

Разпределете работата 

Вместо да изгубите целия ден или уикенд за чистене, първия следобед почистете само половината къща или единия етаж, ако става дума за двуетажен дом. Почистете другата половина или другия етаж следващия следобед. Отделете малко време и за таванското помещение, мазето или гаража.

Кога да се обърнем за професионално почистване  

Обмислете наемането на професионалисти за почистването на прозорците веднъж годишно, особено ако имате двуетажна къща или труднодостъпни за почистване прозорци. Обърнете се към специалисти за почистването на улуците и покрива на къщата в късната есен. Изберете фирма за почистване, за която имате гаранции и надеждни препоръки от приятели. В зависимост от времето, с което разполагате, и размера на къщата, можете да вземете под наем оборудване за почистване на килими или да ги занесете за почистване във фирма. Ако наемате техника, почистете всички килими наведнъж, за да спестите средства. Ако наемате фирма за почистване, някои от тях предлагат намаления при обработка на повече помещения.

В кухнята  

Поддържайте кухнята в ред, като предвидите специални места за всички аксесоари. Съхранявайте приборите за готвене и принадлежностите в близост до плота, за да са Ви под ръка докато готвите. Също така добре е винаги да имате до себе спрей за почистване в кухнята или разтвор от една част белина и четири части вода, за да почиствате бързо след хранене.

В банята  

Поставете в близост до всяка мивка спрей за чистене на стъкло и дървени повърхности, както и ролки хартия за бърсане.

В килера  

В килера поставете рафтчета с различни отделения за ръкавиците, шапките и шаловете. Можете да сложите полупрозрачни пластмасови контейнери за резервни електрически крушки, батерии и свещи.

Създайте център за чистене  

За да създадете един ефикасен център за чистене, използвайте множество кошници и контейнери, в които да съхранявате необходимите препарати и аксесоари. Също така отделете специално място за метлите, лопатките и четките. Създайте график за почистване, както и списък с препаратите и средствата, които ползвате. Когато запасите Ви от някои от продуктите намалеят, отбележете го в списъка, за да не забравите да го купите при следващото пазаруване.

Съхранявайте всички необходими за почистване вещи на едно място, за да можете лесно да ги намирате. Килерът или стаята за пране са идеални за тази цел. Където и да съхранявате препаратите за почистване, пазете ги далеч от обсега на малките деца.

Стаята за пране

Съхранявайте всички необходими за пране препарати в една кошница. Това ще Ви спести време, когато имате много неща за изпиране, а също така по-лесно ще се поддържа чистотата в стаята за пране.

Използвайте повече кошници

Обучете всички членове на семейството да поставят мръсните дрехи в кошници. Поставете кошници за мръсни дрехи в шкафовете на всяка спалня, както и в банята. Поставете още три допълнителни кошници в стаята за пране – за тъмни и бели дрехи, а също така и за дрехите, които изискват специално почистване. В дом с деца, разпределете различни задължения относно почистването на всеки член на семейството. Дайте по-прости задачи на по-малките деца, например сгъване на кърпи и чорапи.

Двучленно семейство  

Да се пере веднъж седмично в повечето случаи е достатъчно, но планирайте допълнително пране, ако ежедневно ползвате униформи, работно облекло или дрехи за спортуване. Ако обличате официални костюми, веднъж седмично трябва да планирате и ходене до химическото чистене.