Зелено, тук, там и навсякъде: 241/365 Частна ботаническа градина „Райска градина“, село Велика

10
Добави коментар
gentiana
gentiana

По пътя към София минахме през частната ботаническа градина „Райска градина“, село Велика. Основателите и, семейсво Серафимови, са свързани с другата половинка от пътуването. Основна забележителност в тази градина е колекцията от кактуси, която включва над 1600 разновидности. Кактусите са в отопляема оранжерия. Има и много растения, които са в откритата градина, които се прибират също през зимата. Мястото е доста ограничено и от всякъде стърчи и виси нещо. На мен това ми хареса, защото ми прилича на джунгла, но на отглеждащия дървета му изглеждаше малко сбутано. Голямо значение е и разказвачът. Вече има три поколения разказвачи. Едва ли може често да бъдат самите основатели. Нашият се скри като разбра, че се познаваме с по-възрастните. Надявам се, че не сме се оказали толкова страшни.

Цвят на кактус – с цвят зимно червено.

Кактус папска корона или шапка. А дали изобщо беше папска или кралска. Имаше и друго название, което беше предпочетено от разказвача, но аз предпочетох това, защото съм ходила във Ватикана. Но хората са различни.

Единият е дефектен – само с четири раздела.

Семена на кактус – в тези малки розови чушчици.

Цветовете на този кактус са в кръг, за да образуват по-голяма и забележителна от далече фигура, за да привлича опрашители. И те са зимно червени.

Кактус мозък. Той е присадка и то дефектирала, защото няма достатъчно масто, за което да се захване и да расте. Недефектният отдел е този, където са като гъби.

Кактус пишка.

Това червеното (всъщност зимно червено) може да се яде, след като му се махнат бодлите.

В тази Райска градина се развъждат стотици кактуси. Естествено, че може да си купите, ако искате.

Въобще много видове и размери кактуси. А през прозореца се вижда градината навън. Може би следващият път като отида ще пиша за нея.