Полезните качества на алоето

68
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Алое вера е растение с ефективни лечебни свойства, което можете да отглеждате и в дома си. В тази статия ще Ви запознаем с някои от множеството приложения на алоето и по-конкретно как то може да повлияе положително на здравето ни.

в листата се съдържат много витамини, минерали, органични и неорганични вещества

Произход

Алое вера е растение, познато още от древността. В миналото то се е използвало за облекчаване на здравословни проблеми. И до днес не са забравени неговите лечебни свойства, като най-широко приложение алоето намира при кожни проблеми – изгаряния, рани, кожни несъвършенства. Сокът от алоето, приет през устата, е ефективно разхлабително средство.

Изгаряния

През 1979 г. чикагският център по изгаряния прави изследване, въз основа на което е доказано, че алоето лекува по-незначителни изгаряния. Ефектът му е подобен на ефекта на аспирина т.е. разширява кръвоносните съдове и предотвратява съсирването на кръвта.

Генитални херпеси

През 1996 г. журналът на европейската академия по дерматология и венерология публикува в един от броевете си изследване, резултатите от което сочат, че кремове, съдържащи екстракт от алое вера са много ефикасни при лечението на генитални херпеси при мъжете.

Рак

Проучване, направено през 1999 г. в Sungkyunkwan университет в Корея, доказва, че алое вера предотвратява развитието на рака. Счита се, че спомага за „разграждането” на туморите.

Себорея

Въз основа на изследване, проведено върху 44 доброволци, които в продължение на 4-6 седмици използват мехлем от алое върху засегнатите участъци, лекарите заключават, че червените сърбящи петна върху кожата чувствително намаляват при редовна употреба.

Внимание

Преди да започнете лечение с алое вера върху кожата си, направете си тест за алергия – нанесете крема върху малък участък от вътрешната страна на ръката. Потърсете лекарска помощ, ако получите алергична реакция.

Избягвайте прием на алое вера през устата, ако страдате от сърдечни болести, диабет, хипогликемия. Приемайте алоето под лекарско наблюдение, ако имате проблеми с бъбреците или щитовидната жлеза.