Модни тенденции: Българска мода есен-зима 2010-2011

79
Добави коментар
fashionbg
fashionbg

Модни тенденции: Българска мода есен-зима 2010-2011

Силвия Кабаиванова

Често се поставя въпросът „Има ли българска мода?“ За нас от Fashion.bg отговорът винаги е бил ясен, но все пак решихме да проверим това, като предложихме на всички регистрирани фирми в Българския моден портал да ни изпратят снимки от техни модели за сезон есен-зима 2010/2011. Представяме ви по няколко модела от всяка колекция, за да можете сами да прецените какво предлага българската мода в момента. Не сме налагали никаква цензура и сме публикували всичко, което ни беше изпратено. Допълнихме списъка с още модели, които открихме на сайтовете на модните къщи. Всичко, което получим и в бъдеще на [email protected] ще бъде публикувано тук, за да съберем на едно място всички значими български модни марки с колекции за настоящия сезон.

Облеклата, които се предлагат за сезона са практични, с изчистена и елегантна линия. Често срещано обвинение към българската мода е, че не предлага нищо ново. Но факт е, че пазарната действителност диктува предлагането и това, което се предлага не винаги е показател за способностите на дизайнерите на марките. Какво ще ни предложат модните марки зависи и от нас самите – ако си купуваме български дрехи и по този начин подкрепяме българските творци, те ще ни се отблагодарят с още по-качествена мода.

Ще припомня какво означава думата „мода“ (на латински: modus – маниер, норма, правило, време, ритъм) – начин на изразяване според вкуса, маниер на обличане и поведение, характерни за дадена епоха. Модата е стремеж към идеала за красота. Имиджът на българската мода зависи не само от самите дизайнери, а също така от стилисти, фотографи, фотомодели, фризьори, гримьори, които се грижат за цялостната визия и представянето на колекциите. Такива специалисти има много и е въпрос на правилното сработване, за да се постигне отличен резултат. Това, което най-много липсва на българската мода е моден форум, на който да се представят ако не всички, то поне 90% от качествените български марки, като същевременно събитието бъде достатъчно добре отразено от медиите, а всеки, който желае да може да види видео или снимки на всички модели. Тогава би могло да се направи и истинско сравнение на колекциите. Целта на нашия материал е да чуем и вашите коментари – на самите производители и дизайнери и на хората, които си купуват български дрехи. Какво според вас е нужно, за да имаме наистина призната от света, а и от нас самите БЪЛГАРСКА МОДА. Под статията или в нашия форум можете да напишете своето мнение. Присъединете се и към групата Приятели на българската мода във Facebook.

Модни тенденции 2011