Наредба за изискванията към храните за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло – Договори – примерни договори

5
Добави коментар
eemmito
eemmito

Чл. 3. Продажбата и представянето на храни, предназначени за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло, се допуска само ако те отговарят на изискванията на наредбата.

Чл. 4. (1) Съставът на храните за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло трябва да съответства на изискванията, посочени в приложението.

(2) Изискванията по ал. 1 се отнасят за продукти, готови за консумация или приготвени съгласно указанията за употреба на производителя.

Чл. 5. Всички отделни съставки на продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 трябва да се съдържат в една и съща опаковка при продажбата на продукта.

Чл. 6. (1) Наименованието „Заместител на дневния хранителен прием за контрол на телесното тегло“ се използва за означаване на продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1.

(2) Наименованието „Заместител на един хранителен прием за контрол на телесното тегло“ се използва за означаване на продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 2.

Чл. 7. При етикетирането на храните за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло се спазват изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявяват задължително и следните данни:

1. енергийната стойност, изразена в килоджаули (kJ) и в килокалории (kcal), съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини, изразено в цифрова стойност за определено количество от готовия за консумация продукт;

2. средното съдържание на всеки минерал и витамин, изразено в цифрова стойност за определено количество от готовия за консумация продукт, при спазване изискванията на т. 5 от приложението; за продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 2 съдържанието на минералите и витамините се изразява и като процент от референтната стойност за дневния хранителен прием съгласно приложение № 1 към Наредба № 23 от 2001 г. за условията и изискванията за представяне на хранителната информация при етикетирането на храните (ДВ, бр. 53 от 2001 г.);

3. указание за начина на приготвяне в случаите, когато е необходимо, и забележка за важността от спазване на указанието;

4. ако продуктът, използван в съответствие с указанията за употреба на производителя, осигурява дневен прием на поливалентни алкохоли (полиоли) повече от 20 g на ден, се включва текст, че храната може да има разхлабващо действие;

5. забележка за важността от приемане на необходимото количество течности дневно;

6. за продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 се поставя забележка:

а) че продуктът доставя всички необходими хранителни вещества в количества, съответстващи на дневните потребности;

б) че продуктът не трябва да се използва повече от 3 седмици без лекарско наблюдение;

7. за продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 2 се поставя забележка, че са подходящи за използване като част от нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло и че като част от тази диета са необходими и други храни.

Чл. 8. При етикетирането, рекламирането и представянето на храни за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло не се допуска обявяване на информация за срока или стойностите за намаляване на теглото при употребата им или да се посочва, че те потискат чувството на глад или повишават чувството за ситост.

Чл. 9. Когато в резултат на нова информация или преоценка на съществуващата се установи, че дадена храна, която съответства на изискванията на наредбата, създава опасност за здравето на потребителите, съответната храна се спира от продажба и се изтегля от пазара.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата „химичен индекс“ е най-ниското съотношение между количеството на всяка незаменима аминокиселина в изследвания белтък и количеството на съответната аминокиселина в референтния белтък.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2004 г.

§ 3. Забранява се продажбата на продукти, които не отговарят на изискванията на наредбата след 1 януари 2004 г.

§ 4. Контролът по изпълнение на изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния контрол по Закона за храните.

§ 5. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

Приложение към чл. 4, ал. 1

Изисквания относно състава на храните, предназначени за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло

1. Енергийна стойност

1.1. Енергийната стойност на продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 трябва да е не по-малка от 3360 kJ (800 kcal) и не по-голяма от 5040 kJ (1200 kcal) за дневен хранителен прием.

1.2. Енергийната стойност на продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 2 трябва да е не по-малка от 840 kJ (200 kcal) и не по-голяма от 1680 kJ (400 kcal) за един хранителен прием.

2. Белтък

2.1. Белтъкът, съдържащ се в продуктите по чл. 2, ал. 2, трябва да доставя не по-малко от 25 на сто и не повече от 50 на сто от общата енергийна стойност на продукта.

2.2. Количеството белтък в продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 не трябва да надвишава 125 g.

2.3. Изискванията към белтъка се отнасят до белтък, чийто химичен индекс е равен на химичния индекс на референтния белтък, посочен в таблица № 1.

Ако химичният индекс е по-нисък от 100 на сто от този на референтния белтък, минималното количество белтък трябва да бъде съответно повишено. Във всички случаи химичният индекс на белтъка трябва да е не по-малко от 80 на сто от този на референтния белтък.

2.4. Добавянето на аминокиселини се допуска единствено за повишаване на хранителната стойност на белтъка и само в необходимите за тази цел съотношения.

3. Мазнини

3.1. Енергията, доставяна от мазнините, не трябва да надвишава 30 на сто от общата енергийна стойност на продукта.

3.2. За продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 линоленовата киселина (под формата на глицериди) трябва да е не по-малко от 4,5 g.

3.3. За продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 2 линоленовата киселина (под формата на глицериди) трябва да е не по-малко от 1,0 g.

4. Хранителни влакнини

Съдържанието на хранителни влакнини в продуктите по чл. 2, ал. 2 трябва да е не по-малко от 10 g и не повече от 30 g в дневния хранителен прием.

5. Витамини и минерални вещества

5.1. Продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 трябва да доставят в дневния хранителен прием не по-малко от 100 на сто от количеството витамини и минерални вещества, посочени в таблица № 2.

5.2. Продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 2 трябва да доставят при заместване на един хранителен прием не по-малко от 30 на сто от количествата витамини и минерални вещества, посочени в таблица № 2, а количеството калий трябва да бъде не по-малко от 500 mg.

Таблица № 1

Дневни потребности от незаменими аминокиселини (съгласно технически доклад на СЗО № 724 от 1985 г.)

Аминокиселини     

Количество в g/100 g белтъчини

Цистеин + метионин 1,7

Хистидин 1,6

Изолевцин 1,3

Левцин 1,9

Лизин 1,6

Фенилаланин + тирозин 1,9

Треонин 0,9

Триптофан 0,5

Валин 1,3

Таблица № 2

Количества на витамини и минерални вещества, които трябва да се осигуряват от дневния хранителен прием, при нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло

Витамин A (µg РE*) 700

Витамин D (µg) 5

Витамин E (mg α-ТЕ**) 10

Витамин C (mg) 45

Тиамин (mg) 1,1

Рибофлавин (mg) 1,6

Ниацин (mg НЕ***) 18

Витамин В6 (mg) 1,5

Фолат (µg) 200

Витамин В12 (µg) 1,4

Биотин (µg) 15

Пантотенова киселина (mg) 3

Калций (mg) 700

Фосфор (mg) 550

Калий (mg) 3100

Желязо (mg) 16

Цинк (mg) 9,5

Мед (mg) 1,1

Йод (µg) 130

Селен (µg) 55

Натрий (mg) 575

Магнезий (mg) 150

Манган (mg) 1

* РЕ – ретинол еквиваленти

** α-ТЕ – α-токоферол еквиваленти

*** НЕ – ниацин еквиваленти