Суеверни ли сте? Внимавайте с животните!

5
Добави коментар
drgerev
drgerev

„Черна котка ако ти мине път, чака те нещастие”, „Паяк ако те налази – на пари е”, „Ако свалиш лястовиче гнездо, чака те лоша поличба”. Какви ли не суеверия има в родния фолклор. Народните поверия обаче с времето се изменят и така например вече черната котка не носи лош късмет. Ще ви представим някои по-малко известни поверия, свързани с животните, които е добре да знаете, ако сте суеверни.

Рижаво коте – на късмет…

Ако ще си взимате коте вкъщи, заложете на рижавото. То ще носи късмет на вас и дома. Бяла котка пък ако ви мине път, очаквайте добри новини. За лоша поличба обаче се смята, ако много котки се събират пред дома ви – чакат ви неуспехи.

Внимавайте с пеперудите

Особено лятото, привлечени от светлината, нощните пеперуди често влизат в стаите и започват да пърхат и да се блъскат по стените. Не ги убивайте! Сторите ли го, чака ви голямо нещастие. Не ги и гонете! Оставете пеперудките сами да излязат през прозореца. Освен това, ако пърхащата гостенка е обагрена в светло, очаквайте добър хабер. И обратно – ако е тъмна, новината ще е лоша.

Куче вкъщи

Ако бездомно куче ви придружи до дома и иска да влезе с вас, не го гонете! Според суеверията кучето винаги е на добра поличба. Черното куче дори носи на стопаните си богатство, ако пък е бяло – от любов няма да се отървете. Рижавото четириного е на щастие.

Калинка-малинка

Кацне ли калинка на ръката ви, попитайте я накъде ще се ожените. Посоката, в която литне, ще е вашето семейно гнездо. Ако пък калинката е в дома ви, чакайте приятели, с които отдавна не сте виждали.

Жабче

Колкото и гнусни да ви изглеждат жабите, видите ли такава у вас, не се косете. Жабата вкъщи е най-големият предвестник на богатство и охолство у дома.

Лястовичка

Тези предвестници на пролетта много често гнездят на оживени места, където пречат. Не събаряйте лястовиче гнездо обаче! Никога! Това може да ви донесе не само нещастие, но и тежки здравословни проблеми.