Концерт под надслов “Аларма срещу расизма и дискриминацията” в София

33
Добави коментар
indymediabg
indymediabg

Гражданска Инициатива „ХоРа” има удоволствието да представи на Вашето внимание първия по рода си концерт против расизма и дискриминацията.

Час и място: 9ти октомври, 14.00 часа в Първо студио на БНР. Концертът се записва се от екипи на БНР и ще бъде излъчен по програма „ Христо Ботев” в серията „Звуково изобразяване на града”. Темата ще бъде разгледана специално през призмата на София като Европейска столица, съвременната градска култура и културата на толерантността.

Съорганизатори: БНР , “Програма Христо Ботев”, доброволци от инициативата “Хора срещу расизма” (ХоРа, http://stopnazi-bg.blogspot.com), студенти, интелектуалци, артисти, социални дейци от различни организации, еколози, граждани.

Участници : Насекомикс, група АС и Ксетофон, рок група Рисайкълбиин от Румъния, електронната група „Малки трагедии”, „Сърмата Хари и коптормикс” (герои на фестивала Spirit of Burgas), “Глас народен” с етно-пънк-джаз-самба импровизации, актрисата Вяра Коларова, контрабасиста Георги Дончев, актрисата Ани Петрова. “Тошида” или Ида Даниел – многоспектърен творец: драматург, режисьор, актьор и музикантът-композитор Тодор Стоянов. Актьора Петър Генков участвал в наградената с “Икар 2009” постановка на Иван Добчев “Лазар и Исус”, писателят Георги Господинов. Със специалното участие на Ицхак Финци. Ще чуете още позицията на Мая Новоселска, Йосиф Сърчаджиев и други неугасващи звезди. Условията за участие, които важат за всички са две : простички, но принципни. 1) На концерта изпълнителите ще се изкажат – с думи или експлицитно чрез изкуството си – по темата против расизма и дискриминацията; 2) Участието им е безвъзмездно, тъй както и никой от работещите за каузата не получава пари.

Предистория: Може би знаете за “Рок срещу расизма” – от 1960-те , когато култови музиканти и групи взимат участие в серия от концерти? Издигайки същия лозунг, те застават твърдо срещу нарастващия тогава неонацизъм: проблем, на който днес спешно трябва да дадем отговор и тук, в България.

Повод: Расизмът приема застрашително масови размери и започва да се легитимира в публичното пространство. Така без да усетим, българите, все още се ласкаем като толерантни, а в действителност мнозина от нас си затварят очите пред нарастващото насилие и омраза към хора от етнически малцинства, емигранти, всеки с различно мнение. Злото е заразно : да се имунизираме с музика и изкуство.

Очакваме ви ! : Искрено ще се радваме да се присъедините, да поканите приятели, които подкрепят каузата на концерта. Подкрепете ни като разпространите тази информация или напишете текст. Да покажем, че българските граждани все още са единни, хуманни и нормални хора. Да кажем на висок глас, че не ни е страх от омразата и насилието. Мирът и любовта са по-силни от тях.

от Гражданска Инициатива ХоРа

.