Лечение на диабет: Основни методики за лечение на диабет

2
Добави коментар

Очистване

При лечение на диабет е много важно да се извършват очистителните процедури. Задължително при лечението е да се очиства черния дроб, дебелото черво, но също така и останалите органи. Този начин на лечение на диабет тип 2 дава доста добри резултати, но задължително не трябва да се ограничаваме само с него.

Диета

Диетата е също много важна за цялостното природолечение на захарния диабет. Основно се приема млечно-растителна и вегетарианска храна. Най-вече е нужно да се ограничи употребата въглехидратите и мазнини, а за сметка на това белтъците могат да се увеличат до 20 %. Изцяло се забранява употребата на изделия, които са приготвени от фабрична захар – подсладени напитки, сладки изделия, сладкиши, конфитюр, бонбони и други. Единствено се дава да се употребява пчелен мед, но естествено в границите на нормалното и без да се прекалява. Също така от хранителния режим трябва да се изключи белият хляб. Вместо него болните от захарен диабет ще трябва да употребяват пълно зърнест хляб. Ценна и полезна храна за болните от диабет са зеленчуците и плодовете. Най-добре е да се употребяват храни богати на въглехидрати.

Ето кратка справка за това какво количество въглехидрати съдържат различните плодове и зеленчуци.

* Ниско съдържание на въглехидрати /5-9 %/: зеленчуци – тиквички, зеле,пиперки, домати, краставици, ряпа и салати; плодове – кисели ябълки, дини, къпини, лимони, тикви и малини;

* Средно съдържание на въглехидрати /9-11 %/: зеленчуци – лук, моркови,цвекло и зелен фасул; плодове – вишни, боровинки, портокали, френско грозде, дренки, нар и дренки;

* Високо съдържание /над 11 %/: зеленчуци – ориз, зрял боб, картофи, леща и грах; плодове – фурми, грозде, смокини, кайсии, банани, круши и сини сливи.

Препоръчва се употреба на растителни мазнини – максимално 50-60 г дневно. Категорично е забранена употребата на свинска мас.

При лечение на диабет е желателно главния и основен източник на белтъци да бъде млякото и всички млечни продукти(киселото мляко е доста ценна храна, тъй като съдържа 2,5 % въглехидрати ). Нужно е да премахнем или ограничим минимално следните тежки храни – луканка, месни консерви, пастърма. Грешно е да се смята, че болните от диабет трябва да употребяват често месни продукти.

Важно е храната да бъде приготвена без запръжки и много подправки. Тютюнопушенето и употребата на алкохол се забраняват. При лечение на диабет солта също трябва да се ограничи максимално. Много е важно да се прима храна богата на витамини. Те са от голямо значение за диабетично болните и спомагат много при лечението на диабет. Най-важно е да се приемат храни богати на витамините А, С и групата В. Също така при лечение на диабет не трябва да се приемат газирана вода.

Хранителния режим при лечение на диабет трябва да бъде строго индивидуален за всеки пациент. Специалистите ще се съобразят с различни фактори – професия, възраст, тип на диабета, пол, степента на обмените нарушения, тегло на пациента. Важно е лечение до бъде започнато своевременно.