Базовите станции на мобилните оператори: Къде са разположени клетките на GSM-операторите в София?

3
Добави коментар
blqqq
blqqq

С развиването на новите технологии, все по-бързо се развива и сферата на телекомуникациите. Тъй като мобилността е основен приоритет при тях, все по-широко се използват устройства, които комуникират помежду си чрез радиовълни. Безспорен факт е, че най-масовите такива устройства са GSM апаратите. Тъй като са проведени (и продължават да се провеждат) много изследвания върху влиянието на мобилните телекомуникационни устройства и други апаратури, които излъчват в микровълновия спектър, нараства притеснението у хората, за това до каква степен тези лъчения влияят на здравето ни.

След като почти всички в България имат поне по един мобилен телефон, то притеснението за вредното влияние на GSM мрежите е доста сериозно, а и обосновано. Естествено, у нас съществуват хигиенни норми, които да определят до каква степен е допустимо използването на радиовълни, така че да не се застрашава здравето на хората. Също така има нормативни документи, които определят реда за поставяне на базови станции („клетки“) от мобилните оператори. Проблемът идва от две основни места. Едното е, че реално все още не се упражнява качествено контрол върху поставянето (разрешителни, замервания, проучвания и др.) на базови станции, а другото е, че населението реално не е достатъчно информирано за условията „клетките“ да бъдат поставени, за изискванията към тях, както и за това до колко всичко това им влияе на тях.

Когато не сме достатъчно запознати с дадена тема, започват да се появяват сериозни притеснения. Някои от тях са напълно реални, но други са просто плод на преекспонирани страхове. За да имаме трезва преценка върху ситуацията трябва да се постараем да сме добре запознати с всичките и аспекти точки, а също така трябва да сме добре информирани за самата тема. Всичко това ще помогне да вземем мерки срещу влиянието, което оказва обкръжаващия свят върху нас (в частност и GSM мрежата) и ще премахне тревогата за неща, за които преувеличаваме поради липса на достатъчно информация.

През 2009 г., общинския съветник от Столичния общински съвет Вили Лилков започва проект, целта на който е създаването на публичен регистър на базовите станции на GSM операторите, на територията на Столична община. Той вече е факт. Създадена е Интернет страница (http://gsm-anteni-sofia.net/), на която може да се сдобием с информация за „клетките“ на мобилните оператори, на територията на София. Целта на това начинание е да може всеки един от нас да се информира къде се намират базовите станции, какви са стойностите от замерванията, както и с целите протоколи от измерванията. След като имаме представа от тези данни можем сами да преценим до колко влиянието на GSM мрежата е вредно за нас, както и какви мерки можем да вземем.

На Интернет сайта са поместени и нормативните документи, които регламентират поставянето и използването на базови станции, допустимите нива на електромагнитно излъчване, както и методите за измерването им. Всеки може да се запознае с тях и да сигнализира при констатиране на нарушения.

Освен нормативната база, в страницата на публичния регистър на базовите станции са поместени доклади и решения относно „клетките“ на мобилните оператори. Друга категория на сайта е свързана с Въпроси и отговори контрола върху монтирането на базовите станции и приходите на общината от използване на улични стълбове и общински сгради.

В категорията „Фото Галерия“ може да видите конкретни примери за поставени „клетки“, както и въпроси или мнения относно това им поставяне.

Също така присъства и рубрика за новини, където може да проследите развитието на въпросите по темата, които ви интересуват.

Създателите на Интернет страницата дават възможност всеки, който желае, да допълни информацията за базовите станции на територията на Столична община (до момента се съдържат 899 базови станции) или да зададат своите въпроси.

Тъй като, искаме или не, всички сме пряко повлияни от работата на базовите станции на мобилните оператори, е необходимо да сме запознати със законовата основа на нещата, както и с това до колко трябва да се притесняваме за здравето си!

Like this:

Like Зареждане…

Related