Маранта

5
Добави коментар
maritime
maritime

Растението барометър прогнозира времето

Марантата е обичана бразилска красавица, може да украси всяка стая. Цветето е един от рядко красивите представители на растителния свят. В родината й Бразилия често я наричат „растение барометър”. Причина за това е, че няколко часа преди буря или при промяна на времето листата се повдигат нагоре и се увиват като фуния. У нас този екзотичен вид можете да отглеждате само в отоплявани помещения. При добро познаване на изискванията й, опитният цветар може да я включи в красиви композиции на открито. И в този случай обаче не трябва да изваждате растенията от саксиите. Още преди да настъпят студовете,трябва да ги приберете на закрито. От множеството видове най-красива е маранта триколор. Растенията образуват по няколко разклонения, достигащи 30 – 40 см дължина. Те може да са изправени, под известен наклон, дори и да са наведени надолу. При по-възрастните растения се разстилат около саксията и създават впечатление за малък оазис. Декоративният ефект се получава от овално-елипсовидните листа, които достигат и над 20 см дължина. Повърхността им е изписана. Около централната жилка се оформя много светла, почти жълта ивица на сегменти. От двете й страни има две тъмнозелени, наподобяващи кадифе ивици. От април до септември растенията трябва да са на шарена сянка.

Ако няма такова подходящо място, помислете как да ги засенчите. През зимата да са по-близо до прозорец, но и тогава да не са пряко огрявани от слънцето. През този сезон може да понесе понижение на температурата до 10-12°С. За да расте обаче и да образува нови листа, необходимо е температурата да е над 15°С.

РазмножаванеМарантата може да се размножава през пролетта или през есента. Извадете туфата от старата саксия и внимателно я разделете. Бъдещите растения трябва да имат клонка поне с три листа и добре оформен дял от кореновата система. Съставяйте лека почвена смес от равни части градинска почва, торф и пясък. Много важно е влажността на въздуха да е висока, особено през лятото. Листата трябва да се оросяват с хладка вода. С тази цел поставяйте саксиите в големи подложки, в които има влажен пясък или мъх.