Ще отиде ли куркумата от кухнята в аптеката

6
Добави коментар
niroulf
niroulf

Любителите на южно азиатската кухня със сигурност познават добре жълтеникавия прах, с който се овкусява и оцветяват пикантни гозби и сосове, но едва ли подозират, че куркумата е силно лечебно растение.

Преди няколко години бе установено свойството на куркумата да намалява нивата на плазмената глюкоза при опитни животни, което я направи кандидат за съставка във функционални храни, целящи превенцията на диабет тип 2.

Целите на последните изследвания в тази област са да се установи ефекта на куркумата при здрави хора върху нивата на глюкоза след хранене (т.нар. постпрандиални стойности), нивата на хормона инсулин и гликемичния индекс на храните.

Резултатите, оповестени в публикация в Nutrition Journal показват, че консумацията на около 6 грама от подправката в състава на дневното меню увеличава количеството на инсулин в кръвта след хранене, което е доказано с т.нар. орален глюкозо-толерантен тест. Тези данни показват, че вероятно подправката оказва стимулиращо действие върху панкреаса при производството на инсулин.

Значим ефект върху нивата на глюкоза в кръвта или гликемичния индекс на храните не е установен. Изследването, което е проведен с 14 здрави доброволци показва, че южно азиатската кухня, в която интензивно се използва куркумата може да е полезна при превенцията на диабет тип 2.

В следващия етап от изследванията учените ще се съсредоточат върху ефектите на куркумата върху болни от диабет тип 2, пред диабет и метаболитен синдром.

* * * * * * * * * *

Гласувайте за тази статия в Свежо

или Предложете на приятелите си във Фейсбук

Източник: Nutrition Journal 2010, 9:43doi:10.1186/1475-2891-9-43 Снимка: Wikipedia