Хранене при високо кръвно налягане

4
Добави коментар
kozmo
kozmo

Хората с високо кръвно налягане трябва да съобразяват своето хранене с особеностите на заболяването, което не е безобидно, независимо дали е симптом на друго заболяване или е първично. За тях е важно да знаят няколко основни принципа, засягащи начина им на хранене.
В началния стадий на болестта артериалното налягане не е постоянно високо и тогава не е необходимо да се спазва много строга диета. При постоянно повишено артериално налягане вече е необходимо да се премине към така нареченото лечебно хранене. Диетата трябва да е добре балансирана, но готварската сол, течностите и храните, богати на холестерин трябва да се ограничават. От особено значение е в диетата да се включват храни, богати на минерали и витамини. По отношение на белтъчините трябва да се спазва принципа 1 грам на килограм телесна маса.  Мазнините трябва да са не повече от 60-70 г за денонощие и да се ограничат животинските мазнини. въглехидрати се приемат в нормални количества.

От млечните продукти за предпочитане са: диетична извара, прясно сирене, сирене от краве или козе мляко, което е добре да се консумира изкиснато,  ниско маслено прясно или кисело мляко; допустими са и подсладени млека с ниска масленост, ако няма наднормено тегло.
От месните храни да се предпочитат млади и нетлъсти меса: говеждо, агнешко, ярешко, птиче месо. В ограничени количества може да се консумира нетлъсто свинско месо (варено или печено на скара), диетични колбаси.
Риба и рибни продукти: мряна, бяла риба, нетлъст шаран, клен, пъстърва, чига, щука, калкан, карагьоз, кефал, мерлуза, камбала; скариди, раци, миди, омари, калмари, октопод.
От яйцата е желателно да се консумира само белтъка.
Да се предпочитат растителни масла: зехтин, слънчогледово олио.
От зеленчуците са препоръчителни в прясно състояние: домати, моркови, тиквички, червено цвекло, бяло и червено зеле, пиперки, целина, камби, салати, марули, лук, карфиол,зелен фасул, зелен грах, праз, картофи; замразени зеленчуци, зеленчукови сокове. Да се избягва: грах, патладжан, спанак, киселец, лапад, коприва; варива: стар фасул, соя, нахут, царевица.
От плодовете да се предпочитат: ябълки, ягоди, ананаси, банани; плодови пюрета, плодови салати; стерилизирани компоти, нектари. Да се избягват сушени сини сливи, стафиди, смокини.
Забранени са ядки: бадеми, лешници, фъстъци, леблебия, слънчогледови и тиквени семки, тъй като съдържанието на мазнини е високо.
От зърнените изделия да се предпочитат: безсолен пшеничен хляб, диетичен хляб, елда, булгур, варено жито, ориз, оризово брашно, овесени ядки, грис, нишесте, макарони, кускус, фиде,  юфка. Да се избягват солети, тлъсти баници, тутманици, бюреци, банички със солено сирене и извара, пържени закуски: понички, пирожки, мекици.
Разрешени са още: пчелен  мед, пчелен  прашец, пчелно млечице, глюкоза, захарин. Да се избягват: бонбони, локум, шоколад, торти и пасти, приготвени с шоколад, какао и много мазнини, маслени кремове, сладкиши от маслено и многолистно тесто, сладолед, силно сиропирани сладкиши.
От питиетата да се предпочитат: отвара от шипки, от магданоз, от целина; чай от: лайка, мента, глог, липа.
Да се  ограничат максимално алкохолните напитки, газираните напитки, кафе, силен чай.