Балконски цветя

6
Добави коментар
maritime
maritime

Сакъзчето и циганчето свикват със сянката, петунията страда от студПоне няколко „слънчеви“ часа трябва да се осигурят на растенията по етажите

Освен за украса, цветята на балкона често се използват и с по-прозаични цели – например да ни предпазват от любопитни погледи откъм улицата или съседния балкон, да възпират поривите на вятъра или да засенчват припечния ни дом. Това се постига с разполагането на сандъчетата и саксиите с цветя на различни нива и със засаждането на различни растения – растящи изправено, увивни или висящи. При избора на летни цветя за балкона, независимо дали ще ги закупим като готов разсад или ще ги отгледаме сами от семена, задължително трябва да се съобразим с изложението на дома си и продължителността и интензитета на слънчевото огряване. Има едно задължително условие – растенията трябва да бъдат огрявани директно от слънцето поне за няколко часа. Повечето цветя обичат непрекъснатото слънчево огряване, но има предостатъчно   видове,   които предпочитат сянка и полусянка. Ако балконът ви е южен, а много ви се иска да отглеждате бегония тубероза или обичка, използвайте сянката на слънцелюбивите видове. По-сложно е при сенчест терен, но например любимите  ни  сакъзчета  и циганчета лесно се приспособяват към подобни условия.

Много от цветята, като бегонии, петунии, обички, лантани могат силно и понякога непоправимо да пострадат от силните дъждове, затова се препоръчва да се  отглеждат  на покрити балкони и тераси. На изложените на ветрове балкони, особено по високите етажи, трябва да се откажем от високите и поединично растящи видове, защото те са много по уязвими от ниските и компактни растения. За слънчеви местаАгератум, градински бегонии, калцеоларии, блатна хризантема, китайски карамфил, диморфотека, остеоспермум, газания, сакъзчета, тагетеси, мушката, петунии и много други. За полусянка Бегонии от групата Елатиор, обички, циганчета, хелиотроп, лобелия и др. За сянка Вербена,   бегония, пендула и тубероза, обички, листно-декоративни видове и др.