„Дженерали“ или изкуството да лъжеш

22
Добави коментар
petersavov47
petersavov47

Компанията търси под вола теле, за да не изплати обезщетението на Мануела Горсова

Колаж: misho.eu

 

Преди една седмица мой близък се обърна към мен с молба като журналист да проверя случай, при който застрахователната компания „Дженерали“ умишлено го е прекарала с пари за ремонт при автокаско. Накратко историята е следната – на паркинг чисто новата му кола (на няколко месеца) е била изпръскана с киселина (вероятно от нечий акумулатор), вследствие на което се налага да я пребоядиса. Колата е застрахована с пълно автокаско в „Дженерали“ и съответно той отива в офиса им във Варна. Там се оказва, че независимо от пълното каско, той трябва да участва с „доброзорно“ съфинансиране в размер на 10% от сумата за ремонта. От офиса го насочват към определен автосервиз, в който ремонтната работа се заплаща по 28 лева на час. Тъй като обаче той участва и със свои средства, успява да намери къде да бъде извършен ремонта при това на цена от 16 лв./час. Въпреки това от централата в София отказват да признаят фактурата за ремонта понеже „можело да се намери същата услуга и за по 12 лв/час“. С което на практика ощетяват Илия (моя приятел) с около 200 лева.

По принцип ми стана интересно дали това е изолиран случай, или е нормална практика за „Дженерали“ и ги пуснах за проверка на чичко Гугъл. Оказа се, че Илия не е единственият, издухал супата дженерално (най-отдолу слагам линкове към конкретни случаи).

Това обаче, което днес ме изкара извън кожата бе една от новините, която прочетох в нюз бегето – „Абсурдни искания мотаят делото срещу застрахователя на Стависки“. Защото едно е да крадеш от някой, чийто проблем е ремонт на кола, но друго е да не даваш парите, които се полагат на Мануела Горсова – момиче, чийто живот зависи от скъпоструващо лечение. И да търсиш начин да не плащаш – адвокатът на застрахователната компания е поискал дори психиатрична експертиза на изпадналата в будна кома девойка. Все едно е луда, която умишлено се е качила на колата на приятеля си, за да се вреже в хамъра на пияния руски малоумник Стависки, по стечение на обстоятелствата клиент на „Дженерали“.

Този модел на поведение обаче ми напомни на нещо познато, което съм срещал преди години. След малко ровене го намерих – това е романът на Джон Гришам – „Ударът“. В него в общи линии се разказва за една подобна на „Дженерали“ компания, която разчита да събира пари за медицински застраховки, а когато се наложи да плаща – да отказва всячески плащането и при нужда да ползва адвокатите, които да забавят изплащането.

За съжаление в „Ударът“ краят беше почти хепи енд – компанията беше осъдена да плати обезщетение от 50 милиона долара. Докато в България това с „Дженерали“ едва ли ще стане. Нека да ги оставим на собствената им съвест. Макар че ако ги попитаме „Имате ли съвест?“, най-вероятно ще ни отговорят – „Имахме, ама свърши. Чакаме следващата седмица да ни докарат.“

Другите за „Дженерали“:

Оплакване 1

Оплакване 2

Оплакване 3

Оплакване 4

Оплакване 5