Хранителни добавки за бърз мускулен растеж

3
Добави коментар
horrorman1986
horrorman1986

Хранителни добавки за бърз мускулен растеж

Публикувано в Хранителни добавки | Коментарите са изключени

Хранителни добавки за мускулен растеж

Разгледайте онлайн магазина ни – www.fitneshrani.com и ще видите много хранителни добавки, които са предназначени за качване на мускулна маса и възстановяване на тялото след голяма тренировка. Всичките суплементи вършат чудесна работа, но не при всички хора. Поради уникалността на телата ни, хората реагират по различен начин на суплементите. Въпреки това, съществуват някои добавки, които са с доказани ползи и „възвръщаемост на инвестицията“ независимо от тялото и организма ви. Нека посоча някои то тях, с които мускулният растеж ви е гарантиран:

1. Креатин

Креатинът се произвежда по естествен път от тялото, главно около скелетно мускулната тъкан, където могат да бъдат открити приблизително 95% от креатиновата база на тялото. Останалата част може да бъде открита навсякъде другаде в тялото.

Този естествен метаболит се продава като Креатин монохидрат за да подпомогне диетата ви. Използва се за повишаване енергията, произвеждана на клетъчно ниво.

Какви са ползите от креатина:

– повишаване производството на мускулна тъкан
– повишаване на обема на мускулните клетки
– ускоряване на следтренировъчния възстановителен процес
– повишаване на гликогенния синтез
– повишаване на мускулната производителност (дава сила)

Атлетите, които използват креатин са главно в сферата на фитнеса и бодибилдинга, заради по-голямото натоварване и нужда от мускулен растеж. Както казах, креатинът се произвежда по естествен път в тялото, така че спирането на приема му не е проблем – до 3-4 седмици нивата на креатин в тялото ви ще се възстановят до нормалното си ниво.

Препоръчана доза: 5-10 грама. Половината от дневната ви доза приемете с предтренировъчното хранене, втората половина със следтренировъчния протеинов шейк.

www.fitneshrani.com препоръчва:

Creatine Monohidrat

Mega Kre-alkalyne

Optimum Nutrition Creatine Powder

Още инфо: Креатин – най-силната добавка за мускулна маса и сила

2. Бета-аланин

Преди известно време се бях разгърнал върху темата за бета-аланина, ако се нуждаете от по-подробна информация за този суплемент. Сега ще го прегледаме малко по-набързо.

Бета-аланинът също се произвежда в тялото ни, което означава, че е от семейството на неесенциалните аминокиселини. Чрез храни се приема и външно, главно при прием на храни с високо съдържание на протеин в тях, като птичето месо. Подсилването на тренировките ни идва от това, че бета-аланина повишава вътрешномускулните нива на карнозин. За 4 седмици с 60%, при редовна суплементация.
Това е важно да се отчете, защото при тренировка, тялото ни акумулира високи нива на хидроген, в резултат на което pH-то ни пада и тялото ни повишава производството на киселини (в частност млечна киселина). С повишени нива на млечна киселина, започваме да усещаме умора, слабо и почти никакво напомпване, а мускулните нерви намаляват дейноста си, което може да доведе до блокаж на мускула. А сега познайте, кое вещество намалява скороста на гликогенна акумулация? Точно така – карнозина. А как повишаваме карнозина си – чрез бета-аланин. Проследихте ли логиката?

Други ползи от бета-аланина включват:
– повишена издръжливост
– повишена сила
– намалява умората
– подобрява цялостното състояние на тялото
– в комбинация с креатина става много добра синергия

Препоръчана доза: 2-3 грама преди тренировка са достатъчни ако сте понапреднал във фитнеса, а 2-3 грама след тренировка възстановяват тялото и мускулите по-бързо.

www.finteshrani.com препоръчва:

IntraXcell

IntrAbolic (с промоционална цена до 24.10.2010г.!)

Още инфо: Бета аланин – хранителната добавка за издръжливост

3. Суроватъчен протеин
Аз продължавам (и никога няма да спра!!! ) да повтарям, че протеина е задължителен за всеки трениращ с известно време в залата зад гърба си. Освен протеина, който се приема при зареждане с един шейк, примерно, тялото ви получава калции, магнезии и други минерали в течна форма, която е най-лесна за храносмилане.

Протеинът се приема преди и след тренировка за да подпомогне мускулното възстановяване, по принцип. Независимо дали искате да качвате мускули или да отслабвате, суплементацията със суроватъчен протеин в комбинация с тренировка и диета, ускорява процеса на качване или смъкване.

Ключови моменти при суроватъчния протеин:
– лесно храносмилане – доста атлети пият протеиновият си шейк веднаа след тренировка, за да изтеглят всяка полза от бързо абсорбиращите се нутриенти вътре. Съдържанието му на витамини и минерали, които не се намират лесно в храната ни, също е страхотна полза. Освен това, протеиновият шейк след тренировка е полезно средство да спечелите време, ако живеете динамичен и забързан живот и фитнес тренировката е вмъкната в затрупаната ви програма.
– не пречи на хората с непоносимост към лактоза – ако сте такъв човек, знаете колко е неприятно да приемете лактоза – води до неудобство в стомаха, схващания и т.н. При суроватъчният протеин няма да имате проблем. Той се прави главно от комбиниране на яйчен протеин, соев протеин и калциев казиенат, което означава, че няма да има страничните ефекти на млечните продукти, за вас.
– по-добро възстановяване на мускулите – след тежка тренировка мускулите имат нужда да се възстановават. Трябва да сте наясно с този процес. За да се възстанови мускула, той има нужда от определни вещества. Протеинът е едно от тези вещества. Както казах – удряте един шейк след тренировка и сте готови.
– подтиска апетита – като казвам „подтиска апетита“ нямам в предвид това подтискане на апетита, което идва като резултат от цигарите, например. Приема на протеин засища глада откъм протеинова нужда, като така можете да приемете много по-малко калории от дневното си хранене, при диета за отслабване, без да усещате глад. Ето защо протеиновият шейк се използва като заместител на хранене или хапване между храненията.
– аминокиселини – за да функционира тялото ни, то има нужда от протеини и аминокиселини. Суроватъчният протеин съдържа добри количества и от двете, което е много важно за протеиновия синтез.
– подобрява метаболизма – приема на протеин през деня служи като гориво за метаболизма. Когато метаболизма ви е добре зареден с гориво, той не се забавя и горите калории по-бързо за сметка на намаления глад.

Препоръчана доза: 30-40 грама на доза. Повтарям – преди и след тренировка, както и тогава, когато трябва ад заредите тялото с протеин, а храната не е опция в момента.

www.fitneshrani.com препоръчва:

Scitec Whey Proffesional – протеин концентрат
Scitec Whey Isolate – протеин изолат
Scitec ZeroCarb Isobest – най-чистият протеин изолат
Scitec ProLong – най-изгодният казеин

Още инфо:
Суроватъчен протеин|Whey Protein – Знаем ли всичко за протеина?
Избор на суроватъчен протеин

4. Аминокиселини с разклонена верига (BCAA)

Друг суплемент, който е популярен сред билдърските среди са аминокиселините с разклонена верига или така наречените BCAA (Branch-Chain Amino Acids). От 21 аминокиселини в тялото, само 3 са с разклонена верига – L-левцин, L-изолевцин и L-валин. Те са и главните елементи на протеина, а в комбинация са 30% от скелетния мускул в тялото ни.
Тялото използва тези аминокиселини за да се възстановява. Както суроватъчния протеин, BCAA снабдяват мускулните тъкани с нужните за възстановяването им нутриенти и вещества. При тренировка тялото ни изгаря тези аминокиселини, за това е хубаво да суплементираме, за да възстановим количествата им в нас. Този суплемент също намалява болката от мускулна треска и подобрява метаболизма.
Доказано е също, че BCAA подобряват издръжливостта на мускулите в доста дълъг период, което е добра новина за всички трениращи маратон, плуване на дълги разстояния и други спортове опиращи се главно на издръжливост.

Препоръчана доза: 3-5 грама на ставане и 3-5 грама след тренировка

www.fitneshrani.com препоръчва:

BCAA Xpress

Liquid Amino – 1000гр

IntrAbolic (с промоционална цена до 24.10.2010г.!)

Още инфо: BCAA – Аминокиселини разклонена верига

5. Глутамин

Глутаминът е известен с това, че забавя разграждането на мускулна тъкан при продължителна и тежка тренировка, което като резултат подобрява силата и издръжливоста ни. Ще усетите, че имате сила да слагате повече килограми в упражненията си, както и да тренирате по-често.

Освен това, глутамина има и други ползи:
– запазването на мускулна тъкан, кара тялото а гори допълнителни мазнини – колкото по-чист мускул изграждате, толкова повече се подобрява метаболизма ви. когато тренирате за смъкване на килограми, тялото ви ще смъква и малко количество мускул, което вие не искате да се случва. Тук помага глутамина.
– подобрява имунната система – доказан факт. Тежките тренировки стресират не само мускулите, но и имунната система. глутамина освен, че възстановява мускулите, заздравява и имунната система, с което подпомага възстановяването на тялото ви като цяло.
– хормон на растежа – много важно за всички, които искат да качат мускулна маса, е че глутамина повишава нивата на произвеждане на хормона на растежа. Само 2 грама глутамин повишават това ниво с 350%.
– азот – мускулната тъкан се нуждае от азот, а глутаминовите суплементи (L-глутамин) са с 20% съдържание на азот, което ги прави много добър избор за азотен снабдител.
– работи в добра синергия с креатин и суроватъчен протеин

Препоръчана доза: 5 грама след събуждане, 5 грама след тренировка и 5 грама преди лягане.

www.fitneshrani.com препоръчва:

Optimum Nutrition Glutamine

L-Glutamin – 1000 гр

Още инфо: Глутамин – нуждаят ли се мускулите от глутамин?

Подобни публикации:

 Loading …