Книжката гори за каране в BUS лента

4
Добави коментар
tedy79
tedy79

ДЖИГИТИТЕ ОЛЕКВАТ С 550 ЛВ. ЗА 120 КМ/Ч В ГРАДА

Книжката гори за каране в BUS лента

Отбиват ни 30% от акта, ако платим до 14 дни

Христо Танев

Вместо с глоба от 20 лв. шофьорите, които бъдат спипани да минават през BUS лентата, вече ще бъдат наказвани с отнемане на книжката до 6 месеца.

ПЕТЪР ИВАНОВ

22.10.2010

Шофьорите, които бъдат спипани да карат в BUS лента, вече ще се прощават с книжките си. Тази крайна мярка е залегнала в дългоочакваните промени на Закона за движение по пътищата, които предлагат депутати от ГЕРБ. Поправките са внесени вчера в деловодството на НС лично от шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.Наказанието предвижда засечените в BUS лентада остават без свидетелство между 1 и 6 месецаи отделно да плащат между 50 и 200 лв. В момента джигитите, които хвърчат по разтоварените от трафика платна за автобуси и тролеи на градския транспорт, минават само с 20 лв. глоба.Както писа „Монитор”, измененията засягат и любителите на високите скорости. Вместо отнемане на книжките им те ще бъдат порязвани с почти двойни санкции спрямо предвидените в сегашния закон. Така, ако са превишили ограничението между 10 и 20 км/ч, ще олекват с 50 вместо с 30 лв. Ако бъдат спипани да се движат с над 30 км/ч, но не повече от 40 км/ч отгоре, ще се бъркат по 200 лв. За превишаване на ограничението с над 40 км/ч санкцията става от 200 на 300 лв., а за над 50 км/ч от 250 на350 лв. плюс по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре По този начин за 120 км/ч в града санкцията литва до 550 лв. Който бъде засечен да прелита с висока скорост повторно, ще отнася двойна санкция, а при трети акт в рамките на една година ще остава без книжка за цели 12 месеца.Собствениците на засечени от камера коли ще могат да обжалват електронния фиш до 14 дни, през които ще трябва да декларират, че не те са управлявали возилото при нарушението. Фишовете ще се обработват в единен център в София и ще се връчват до 2-3 дни след провинението на врата с обратна разписка. Който си плати глобата в рамките на две седмици, ще се възползва от 30% бонус върху размера є. Събраните от санкции средства ще отиват във фонд за купуване на още видеорадари, които да ловят нарушителите.

.

КАТ ни погва за фарове и гуми

20 лв. глоба и отнемане на 5 точки от контролния талон. Това наказание ще отнесе всеки шофьор, който не е включил фаровете си на 8 ноември. КАТ стартира традиционната си акция „Светлина” в първия ден на следващия месец, за да припомни на водачите, че са длъжни да карат на фарове до 1 март следващата година. В продължение на една седмица пътните полицаи няма да глобяват. Униформените ще следят шофьорите и дали са сменили летните гуми със зимни. Всеки, който е пропуснал да го стори, ще трябва да се бръкне с 40 лв., а отделно ще олекне и с 6 точки.

.

35% от нашенците познават знаците, 70% шофират

35% от българите ни познават знаците за движение по пътищата и демонстрират много добри познания по Закона и правилника за движение по пътищата. В същото време обаче близо 70 на сто от населението у нас в млада и зряла възраст шофира, показват данните от проучването на „НОЕМА”.Близо 70 на сто от запитаните шофьори твърдят, че не бива да се кара автомобил дори след минимална употреба на алкохол.  Хората в малките градчета и на село обаче смятат, че не е голяма беда, ако някой седне зад волана след една-две бири. Така мисли всеки пети жител на малко населено място, било то и в близост до град или оживен път.  В същото време 7%от собствениците на автомобили са без шофьорски книжки, а 18 от шофьорите никога не слагат колани.

.

.

.