BGPacient.com: Богатството определя и продължителността на живота

4
Добави коментар
mario1976
mario1976

Британски учени са откриха специфичен хормон, който доказва връзката между материалното богатство и продължителността на живота.

Изследователите от Лондонския университет установиха, че колкото по-богат е човек, толкова по-високо е нивото на специфичен хормон, наречен DHEAS в организма. Повишеното ниво на този хормон, получил названието „хормон на младостта”, е характерно при младите хора, като с напредване на възрастта нивото му намалява значително.

Нормално хормонът DHEAS се секретира от надбъбречните жлези по време на спортна тренировка.

Резултатите от проведените изследвания показват, че хората с високо ниво на хормона са в по-добро физическо състояние, имат повече хобита, поддържат контакти с голям кръг от близки и приятели, а също така, са склонни към дълголетие.

При проучването на хиляди доброволции на възраст над 50 години британските учени установяват, че хората с по-добро материално състояние имат повишено ниво на „хормона на младостта”.

При по-богатите хора, освен това се наблюдава и завишено ниво на друг хормон – растежен фактор I (IGF-I).

Комбинацията от двата хормона вероятно повишава способността на организма за саморегулация и контрол при стресови условия, предполагат авторите на проучването.

Според ръководителя на изследването проф. Майкъл Мермот, нивото но хормона се повишава, когато човек води максимално активен живот.

„Устанивихме, че съществува тясна връзка между здравословното състояние и социалния статус на човека. По-бедните хора много по-често се хранят нездравословно, при тях се наблюдава повишен риск от затлъстяване, намалена физическа активност и са по-склонни на вредни навици, като тютюнопушене. Всичко това, освен че засилва опасността от хипертония и диабет, намалява и нивата на хормона DHEAS, който е свързан с дълголетието.” , обяснява авторът на проучването.