Остров от боклуци в Тихия океан расте ли, расте

16
Добави коментар
smile
smile

Учените са установили причината за плътното струпване на боклуци. Снимка: sfgate.com

Гигантското струпване на боклуци продължава да нараства в Тихия океан край бреговете на САЩ, между Калифорния и Хавайските острови.

Площта на острова е два пъти по-голяма от тази на щата Тексас, а масата на битовите отпадъци, 80% от които са пластмаса, е над 3,5 милиона тона, съобщава San Frаncisco Chronicle.

„Айсбергът” от боклуци е от 50-те години. Всяко десетилетие площта му нараства 10 пъти. Да се премахне островът едва ли е възможно, единственият изход е хората да се откажат от употребата на пластмасови опаковки.

Учените са установили причината за плътното струпване на боклуци. През канализацията празните пакети отиват в океана, а теченията ги отвеждат до „боклучения” остров.

Тъй като теченията текат в кръг, парчетата боклуци попадат в един вид водовъртеж и се събират на купчина на едно място. Районът, в който се трупат боклуците, е в неутрални води, встрани от основните плавателни маршрути.

Евентуалното премахване на боклуците ще струва милиарди долари. Освен това нито една страна в света не се наема да работи в неутрални води и да събира боклуците и на другите.

Еколозите предупреждават за сериозната опасност, която боклуците представляват за обитателите на океана. Птиците например погрешка взимат парчетата пластмаса за храна, но парченца от опаковките засядат в храносмилателната им система и те умират.

За разлагането на пластмасата са нужни десетилетия.

По публикацията работи: Видка Атанасова