Против уроки!

12
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Какво трябва да направите, ако детето ви е урочасано или за да го предпазите от уроки.

Ако някой каже на майката, че детето й е красиво и здраво, ако го похвали с думи, за да не го „хване“ уроки или да се предпази от лоши очи, майката нека направи така: да оближе лицето на детето три пъти и всеки път да плюе на земята, а след това да го напръска с вода, над която е шепнала:

„Майчице-вода, ти миеш стръмни брегове, жълти пясъци и бели камъни със своите бързи златни струи. Не мий ти своите стръмни червени брегове, жълти пясъци и бял камък, а умий ти раба Божий (името на детето) от всички сплетни и клюки, уроки и лоши очи, скърби и болести, рани и болежки, злата участ. Понеси ги, майчице бистра река, в чистото поле, земното море, зад мръсотията, зад блатата, за боровата гора, зад дървената ограда! Бъдете, мои слова, здраво скрепени и занапред, и за назад. Ключ в морето, език зад зъбите.“

Вземете една свещ, запалете я и прочетете следното: „Както в този огън всичко изгаря, така и ти, раб Божий (името на детето), да не боледуваш и да не страдаш, да не познаеш никакви уроки, да си здрав и дълголетен.Свети Дух. Амин.“ След това занесете свещта далече от дома си и я заровете.

А в селата дават следния съвет: „Рано сутрин налейте вода (съберете я по течението) от извора в бидонче (задължително с капаче). След това във водата сложете три горещи въглена, малко печена глина, малко пясък, щипка сол. Измийте два пъти урочасания (сутринта и вечерта), като при това наричате: „Както по гъската и лебеда вода не остава, така и от теб да се махне бедата!“ Оставете половин чаша от тази вода и нека болният я изпие на три пъти. С половин чаша вода намокрете областта на сърцето му, а останалата плиснете към тавана.”