Факти и митове за настинките

8
Добави коментар
pinko_1
pinko_1

С есенното застудяване започва сезона на простудните и грипни заболявания. През живота си всеки от нас прекарва около 200 настинки, които обикновено траят по около 9 дни. Това означава, че прекарваме 5 години от живота си с хрема, кашлица, болно гърло и главоболие.

Някои хора страдат повече от настинки и всяка зима непрекъснато са хремави, докато други се простудяват рядко и настинката им преминава бързо и леко. Тийнейджърите страдат от простуди по-често от възрастните хора, защото организмът им все още не е изработил достатъчно защитни антитела.

През последните 10 години учените направиха революционни открития за простудите – от какво се причиняват, как се отразяват на организма, как да се лекуват и кога да ги оставяме да отминат от самосебе си. Водещи специалисти разкриват истината и митовете за простудните заболявания.

СЛАБАТА ИМУННА СИСТЕМА НЕ ВИ ПРАВИ УЯЗВИМИ

Симптомите на настинката не са причинени от вредното действие на вирусите, а по-скоро от начина, по който реагира на тях имунната система. С други думи, тежките симптоми на настинката се проявяват при силна, а не при слаба имунна система. Имайте предвид това, когато четете реклами за засилващи имунитета хранителни добавки, които обещават защита от простуди.

ВИТАМИН C НЕ СПИРА НАСТИНКАТА

Лечебното действие на витамин С при настинките е било обект на най-много изследвания. Твърди се, че той помага като увеличава борещите инфекциите бели кръвни телца. Повече от 30 клинични проучвания с участието на над 10 хиляди пациенти са установили, че  ежедневното приемане на витамин С не предпазва от настинки. В най-добрия случай той леко съкращава продължителността на симптомите.

Витамин С може да помогне при тежки физически упражнения или при излагане на необичаен студ. Няколко проучвания показаха, че при такива условия войниците, скиорите и маратонците, които приемат дневно по 200 милиграма витамин С, намаляват наполовина риска да се простудят.

СПИРАНЕТО НА АЛКОХОЛА НЕ Е РЕШЕНИЕ

1 или 2 питиета на ден всъщност намаляват вероятността за простуда. Учените все още нямат обяснение на факта, че въздържателите са по-застрашени от настинки. Те предполагат, че по някаква причина хората, които пият, са по-малко податливи на простудни заболявания. Според някои теории алкохолът ограничава развъждането на вирусите. При всички случаи лекарите не съветват да се пие профилактично алкохол, защото рисковете за общото здраве от консумирането на повече от 1-2 питиета на ден превишават ползата от намаляването на настинките.

НАСТИНКА НЕ СЕ ПРЕДАВА С ЦЕЛУВКИ

Много хора ще се очудят от факта, че целувките не пренасят настинки. Най-многобройната група вируси, които причиняват простудните заболявания, са риновирусите, а те рядко влизат в организма през устата.

При едно изследване заразени пациенти целували здрави хора в продължение на минута и половина и в резултат на 16 опита е имало само 1 случай на зараза. Повечето простудни вируси влизат в организма главно през носа и очите и се разпространяват чрез кашлица и кихане или от допир на ръцете до инфектирани повърхности.

ИЗПИРАНЕТО НА ДРЕХИТЕ НЕ УНИЩОЖАВА ВИРУСИТЕ

Според микробиолозите, прането на заразените дрехи е един от главните начини за разпространяването на бактериите в дома. Дори само поставянето на бельото в пералната машина или прехвърлянето на дрехите в сушилнята създават риск от полепването по ръцете на стомашната бактерия E.coli.

Прането ликвидира само 99% от бактериите, които са един милион. Това означава, че 10 хиляди бактерии оживяват. А вирусите, които причиняват настинките, се унищожават в тъканите още по-трудно от бактериите. Простудните вируси виреят в шевовете и гънките на дрехите, носните кърпи, ръкавите на детските фланелки.

ЗЕЛЕНИТЕ СЕКРЕТИ ОТ НОСА НЕ СА ПРИЗНАК ЗА БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ

Обратно на популярното схващане, зеленикавите секрети от носа не са признак за бактериална инфекция, а показват, че имунната система работи правилно. Когато организмът изпраща в носа повече  бели кръвни телца, които борят вирусите, прозрачните секрети се оцветяват в жълто, а след това и в зелено. Това става, защото белите кръвни телца докарват зелени ензими, съдържащи желязо. Колкото по-зелени са секретите, толкова е по-силен отпорът на имунната система.

СТОЕНЕТО НА ЗАКРИТО НЯМА ДА ВИ ПРЕДПАЗИ

Между най-вероятните източници на простудни вируси са работното бюро и мишката на компютъра. Изследване установило, че по 47% от екраните, по 46% от компютърните мишки и по 45% от телефоните има простудни вируси. Най-застрашени от зараза са адвокатите, учителите, чиновниците, банкерите, лекарите и журналистите.

СИЛНОТО ИЗДУХВАНЕ НА НОСА НЕ ПОМАГА

Усещането за задръстване и затруднено дишане през носа при настинка не се появава от обилните секрети, а от подуването на кръвоносните съдове в назалните пътища. При здравите хора те се подуват ритмично – ту от едната, ту от другата страна, и затова винаги едната ноздра е по-отпушена от другата. При настинка този ритъм се нарушава и едната ноздра се блокира напълно. Тогава се опитваме да издухаме силно носа си, въпреки че това не премахва чувството за задръстеност.

Изследванията показват, че силното духане придвижва пълната с вируси и бактерии течност в носа към синусите, където може да се развие вторична бактериална инфекция. Затова най-добре е да издухвате по-нежно носа си и всяка ноздра отделно.

AНТИБАКТЕРИАЛНИЯТ САПУН НЕ УНИЩОЖАВА ВИРУСИТЕ

Настинките се причиняват от вируси, а не от бактерии, и затова те не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците убиват бактериите, като им пречат да си образуват клетъчни стени. Вирусите не са клетки и нямат клетъчни стени, затова те въобще не се влияят от лекарствата. Ето защо антибактериалните сапуни, шампоани и лосиони нямат ефект върху простудните вируси.

Добра алтернатива са дезинфектантите на алкохолна основа. Доказано е, че те помагат много повече за унищожаването на риновирусите, отколкото миенето на ръцете с вода и сапун.

НАСТИНКАТА НЕ Е САМО ЛОШ КЪСМЕТ

Американските учени твърдят, че децата, които до 18 години живеят в дом, който е собственост на родителите им, са с по-малък риск да страдат често от простуди в бъдеще. Те обясняват, че най-критичният период е от раждането до 6-годишна възраст и ако родителите не притежават собствено жилище през този период, децата са с висок риск, независимо от социалноикономическия статус на семейството. Смята се, че макар и вторично, това е свързано със стреса. Стресираните хора произвеждат повече от стресовия хормон кортизол, който подтиска производството на цитокини – молекулите, предизвикващи агресивна имунна реакция. При наличието на повече кортизол този процес се нарушава, което засилва податливостта към настинки.

СТОЕНЕТО НА ТОПЛО НЯМА ДА ВИ ПРЕДПАЗИ

Според учените излагането на студ няма нищо общо с настинките. Обикновено те се хващат през есента и зимата, защото по-хладното време настройва хората да не излизат, а в затворените пространства вирусите се предават по-лесно. Пикът на простудните заболявания през септември и в началото на януари се свързва със започването на учебната година и с края на зимната ваканция.

ПРИКАЗКИТЕ ЗА ПИЛЕШКАТА СУПА СА ВЕРНИ

От незапомнени времена старите хора настояват да лекуваме простудата си с пилешка супа. Последните изследвания показват, че тази легенда може би има научно обяснение. В Медицинския университет в Небраска е било извършено неформално проучване, което е установило, че пилешката супа намалява придвижването на неутрофилите –  клетки, които се насочват към заразените места и които на свой ред предизвикват възпаление. Учените обаче не са успели да уточнят съставките в пилешката супа, които действат по този начин.

ЕХИНАЦЕЯТА НЕ ПОМАГА МНОГО

Това растение се рекламира като най-подходящата билка срещу простуда и различни части от него се продават във вид на капсули, сокове, тинктури и чайове. Досега някои изследвания свързваха ехинацеята с известно облекчаване на симптомите на настинката, но последните по-задълбочени проучвания показаха, че тази билка почти не оказва влияние върху продължителността на заболяването и неговите симптоми. Редовното приемане на ехинацея няма да ви предпази от настинка и специалистите препоръчват да не си харчите парите на вятъра.

ОБЩУВАНЕТО НЕ СЪЗДАВА РИСК

Хората с по-богат социален живот страдат по-малко от настинки от хората с ограничени социални контакти. Може да си мислите, че контактът с широк кръг от хора увеличава риска от заболяване, но американски учени откриха, че богатата социална среда допринася за позитивната и здравословна нагласа и при настинка организмът на социалните хора реагира на простудните вируси, като произвежда по-малко химикали, които предизвикват възпаления.

СТАРИТЕ ХОРА НЕ СТРАДАТ ПО-ЧЕСТО ОТ НАСТИНКИ

Почти при всички хора податливостта към настинки отслабва с възрастта. Например, хората над 50 години страдат от простуда два пъти порядко от тийнейджърите. Най-главната причината за това е, че те са прекарали повече настинки и организмът им е развил повече антитела към простудните вируси.

ПИЕНЕТО НА ТЕЧНОСТИ ПОЧТИ НЕ ПРОМЕНЯ НЕЩАТА

За това средство срещу настинката слушаме непрекъснато, но истината е, че с пиенето на много течности няма да се излекуваме. Липсват и научни данни за ползата от непрекъснат прием на течности при простуда. Пиенето на нормално количество вода, сокове, бульони и др. течности обаче може да помогне за доброто кръвообращение и за предотвратяване на обезводняването.

ОТ НАСТИНКА НЕ СЕ ОТСЛАБВА

Съществуват поне 5 вида простудни вируси, между които са аденовирусите. Ново изследване установило изненадващо, че някои от аденовирусите имат способност да предизвикат не само запушване на носа, но и затлъстяване. Обикновено 3 вида аденовируси предизвикват симптоми на настинка, но при 20% от хората те могат да повлияят на скоростта на образуването на мастните клетки. Това става, когато те участват в промяната на стволовите клетки, които могат да се превърнат в други клетки, като мастни, кръвни, дори костни в мастни клетки и така при едно и също количество приемана храна заразените с вирус напълняват по-бързо от здравите хора.

ВИНОВНИ СА ГЕНИТЕ

През последните 5-10 години учените откриха генетични вариации, които обясняват защо някои хора страдат по-често от настинки. Това вероятно е свързано с някои особености в техните рецепторни клетки, към които при влизането си в организма риновирусите се залепват, както и с количеството на произвежданите от организма химикали, които предизвиквати инфекции.