Уеб дизайн за Холивуд

61
Добави коментар
nixonanim
nixonanim

20 Октомври 2010, CGArt.bg Статия на: Николай Михайлов

Страхил заминава за щатите през 2001-ва година, но когато го наляга носталгията решава, че е по-добре да живее и работи в България. Вече над 9 години прави графичен, уеб, продуктов и интерфейсен дизайн за сайтове на големи кино проекти за Холивуд.

 

Как се случи твоята история, защо реши да заминеш за Лос Анджелис?

 

Винаги съм следял с интерес големите имена в дизайн индустрията и проектите по които работят. Стана ми ясно, че ако искам да преследвам мечтите си и да стана част от това, ще трябва да замина за САЩ. Flash проектите по които работим, са перфектната платформа за един дизайнер да се изяви, понеже обединяват много дисциплини в едно цяло – Interactive Design, Motion Graphics, 3D animation, Sound Design, Typography, Programming и всичко помежду им.

Отидох като студент, даже нямах работна виза. Знаех, че трябва да отида там по някакъв начин, беше забавно. В началото работех като сервитьор шест месеца. След това започнах работа в една бижутерска фирма, където освен с търговия на злато и диаманти се занимаваха и с направата на Flash онлайн каталози за бужута. Това ми беше като школа, в която се научих на много неща – чисто технически, но и най-вече на дисциплина.

 

 

В последствие реших, че трябва да пробия във филмовата индустрия и започнах да си правя портфолио. Направих сайта excluse.com. Опитах се да си представя какво търсят работодателите в един проект, исках да направя микс между 3D, интерактивност и свеж дизайн, като прибавих и малко музика за вкус. За времето си, резултата беше добър, писаха по разни списания за сайта, а и успях да привлека интереса на който трябваше.

 

 

Свързах се с Jeff Lin, основателя на Hybrid Studio, срещнахме се да говорим за вероятен бъдещ проект. Бях много нервен и несигурен в себе си на първата среща с него, а той ми възложи веднага да направя официалния сайт на филма “Небесно царство” (Kingdom of Heaven). Толкова много исках да вляза в тази среда, че бях готов да работя без пари, за да го направя. Въобще не ми пукаше за цената, бях сигурен, че в тази индустрия парите рано или късно ще дойдат. Последваха пет сериозни години, бачкане, ама яко. Събота, неделя, до полунощ, даже до 3 сутринта се бачкаше, през почивните дни, през празниците. Имал съм случай по време на ваканция да отивам с гаджето на планина, вече сме на път и ми се обаждат: „Ела в студиото че имаме проблем и само ти можеш да помогнеш“. Не се дразня много от такива случаи понеже обичам работата си и я правя с удоволствие. Работил съм по официалните сайтове на над 20 известни филма, някои от които съм правил сам като дизайн и програмиране.

 

Каква е продължителността на един такъв проект?

Много зависи, X-Men 3 го правихме 4 месеца, но там наистина имаше много и разнообразна работа. Други проекти ги правим за една седмица. Зависи от клиента. X-Men 3 спечели десет награди. Средно месец e нормалното време. Когато започнем работа по проект, винаги сме се стремили сайта да съдържа нещо специално направено за дадения филм. Съчетаваме идеи от плакатите, снимките и видео материалите, които ни дават, за да направим сайта да изглежда като естествено продължение от филма.
 

 

Учил ли си се да рисуваш и до колко използваш това в проектите си?

В гимназията бях художествена паралелка – живопис, в университета наблягахме на графичен дизайн. Сега не рисувам толкова, колкото ми се иска, естеството на работа не го изисква. По-технически подхождам – набързо скицирам идеята, за да си я изясня на мен самия. Пробвал съм таблет, но не използвам, самата работа е такава, че не изисква художнически замах. Като естество работата е по-близка до програмирането.

Използвал ли си уроци в Интернет да се учиш и да попълваш знанията си?

Да, постоянно използвам. В Lynda.com можеш да научиш всеки един софтуер. Всичко е описано и представено много добре. Преди време имах мечта да уча в Gnomon School of Visual Effects, но беше много скъпо и тясно специализирано в правенето на анимации за филми. Това не ми вършеше работа, тъй като бях по-скоро уеб дизайн ориентиран. Би било добре да има специализирано училище в България за компютърни визуални изкуства, което да предлага обучение във всички главни сфери – 3D animation, Video Editing, Web design, Programming, и т.н. В България има много талантливи момчета и момичета, но ни липсва професионална школа, където да развият потенциала си и да станат специалисти на професионално ниво.
 

 

Как работиш в момента, каква техника ползваш, офис?

Временно работя от вкъщи, но съвсем скоро възнамерявам да се местя в офис. Работя на лаптоп с допълнителен втори монитор, което ми позволява голяма мобилност и същевременно удобството от това да работиш на 2 монитора.

Sony Vaio, processor: i7 Intel Quad Core 3.20Ghz, hard drive: SSD 256gb, RAM: 8gb, external hard drive: 1TB with USB 3.0 interface.

С какви програми работиш основно?

От 3D програмите ползвам 3DS Max, но ми се искаше да бях научил Maya понеже ми изглежда по-могъща. Освен това ползвам Photoshop, After Effects и Flash като абсолютно задължителни. За HTML редакция работя с Dreamweaver. Гледам винаги да използвам стандартните неща, които са в пакета, без допълнения. Понякога включвам и Bryce за прости визуализации. Във Flash използваме java скриптове, които омекотяват анимацията допълнително.

 

 

Използваш изключително много Flash, с какво те привлече и задържа?

Както вече казах – хубавото на Flash е, че съчетава много неща в едно. Затова много ме е яд на Apple, че все още не го интегрират в продуктите си, но и от друга страна ги разбирам. Някои от нашите проекти вървят бавно дори на нормални компютри, представям си как ще изглеждат на мобилни телефони, където процесорите са много по-бавни. Много хора вече сърфират в интернет главно през телефони или мобилни устройства и това промени уеб дизайна в голяма степен. Но не мисля, чe HTML5 ще замести Flash, просто защото не може да се сравнява с него. Хайде направете сайт като http://watchmenmotioncomic.com/ с HTML5 и тогава може да си говорим за сравнение. Просто ще отнеме време Flash да се интегрира в мобилните устройства и тогава всичко ще си дойде на мястото.

Ходиш ли редовно по фестивали и конференции, има ли такива които следиш?

Винаги е много интересно да почерпиш опит от добър специалист. Честно казано, ходил съм само около 4-5 пъти на семинари/конференции, понеже нямам много свободно време. Веднъж представител на Adobe дойде в нашия офис в LA да представи новия CS4 пакет и беше много интересно да чуеш новостите направо от извора. Тогава ни разкриха, че Adobe отдавна са разработили Flash player за iPhone но от Apple са взели решение да не го интегрират, най-вече защото съкръщава живота на батерията драстично.

 

 

Защо се върна в България?

След седем години в Америка започна много да ми липсва България. Роднините, приятелите и средата като цяло. Започнаха да ми липсват чисто нормалните неща като да се събера през уикенда със семейство и приятели. Така или иначе, от първия ден в който кацнах в LA знаех, че искам да си свърша работата за която съм дошъл и след това да се върна в България. И без това естеството на работата е такава, че можеш да я работиш от всякъде. Иначе LA и по-специално Холивуд е много опияняващ град, постоянно можеш да видиш известни хора. Примерно вечеряш и гледаш George Clooney яде паржола на съседната маса. Партитата, които правят по къщите в Hollywood Hills не могат да се сравнят с нищо. Лайфстайлът sex, drugs & rock’n’roll определено властва там, купона никога не спира и човек може много лесно да се пристрасти към този начин на живот. В един момент обаче, трябва да спреш и да преосмислш приоритетите си. Върнах се в България, защото тук се чувствам у дома си, от време на време ми липсват колегите с които сме работили в LA, но като цяло съм щастлив че се върнах.

Най-шантавото място, на което си работил?

Най-странното място от което съм работил е от офиса на една от конкурентните ни фирми. Тогава работих в Hybrid Studio, а шефа на 2Advanced Studios – Eric Jordan ме покани на интервю за работа. Тук е важно да кажа, че нямах интерес да започвам работа в 2Advanced, понеже бях много доволен от проектите и заплатата си в Hybrid Studio, но имах огромен интерес да се срещна с Eric Jordan, понеже той е икона в нашата индустрия (нещо като Michael Jackson в поп музиката) и винаги съм бил голям фен на работата му. Малко подраних на срещата в офиса, него все още го нямаше и тъй като имах проект реших да свърша малко работа докато го чакам. И така, после се срещнахме с Eric, запозна ме с целия си екип, но това беше всичко от което имах нужда. Предложи ми добри условия за работа но в края на краищата отказах.