БЕБЕЗОНА – Защо листата на дърветата пожълтяват?

8
Добави коментар
kamitoo
kamitoo

Защо листата пожълтяват? Това е един от онези въпроси, като – защо небето е синьо, които децата обичат да задават и то обикновено в неподходящ момент. Да видим какво е научното обяснение за този есенен феномен.

Най-простото обяснение е, за да оцелеят през зимата. Широколистните дървета трябва да складират хранителни вещества в корените си, което пък означава, че трябва да ги усвоят от листата си. Промяната в цвета се предизвиква от абсорбирането на ценните съставки. Ето какво се случва:

През топлите летни месеци дърветата са зелени, защото работят здраво. Листата са зелени заради хлорофила, който се получава от трансформирането на слънчевата светлина, водата и въглеродния диоксид в енергия. Когато лятото отмине температурните промени, дъждовете и по-малкото слънчеви часове, предизвикват промяна в листата на дърветата. По-голямата част от тази промяна протича без ние да забелижим някакви признаци. Дърветата складират в корените си хранителни вещества, за да ги използват отново следващата пролет. Когато и последните количества хлорофил са усвоят, се появяват ярките цветови, които символизират есента. Листата се оцветяват в жълто заради каротеноидите, които дървото произвежда. А задачата на тези жълти пигменти е да предпазят листата от вредното влияние на субпродуктите от фотосинтезата. Дори и при човека каротиноидите са едни от най-известните антиоксиданти. Дали листата ще са ярко жълти, оранжеви или червени зависи както от климата, така и от влажността на почвата. Ако пролетта е топла с много валежи, лятото прохладно и есента със слънчеви дни и студени нощи, можете да бъдете сигурни, че листата ще имат невероятна окраска.

източник: http://www.thedailygreen.com