Как да унищожим сигурно данните на твърдия диск

10
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Цялостното изтриване на информацията от твърдия диск определено е трудна задача. Това, разбира се, има и своята положителна страна, когато например погрешка изтриете важен файл. Но пък се налага, ако решите да замените вече остарелия си компютър с нов.

След като сте приключили с прехвърлянето на всички файлове на твърдия диск на новия си компютър и сте решили да продадете старата машина, пред вас остава един сериозен въпрос – да изтриете ли информацията от диска или да го унищожите. Разбира се, по-добрият вариант е просто да заличите информацията и впоследствие, ако имате време и желание, да инсталирате отново операционната система, като по този начин купувачът ще разполага с напълно готов за работа компютър.

Какво ще стане, ако твърдият диск попадне в неподходящи ръце

Ако РС-то ви, респ. твърдият диск, попадне в неподходящи ръце, цялата ваша информация от обикновени документи, финансови записи или интимни снимки ще бъде достъпна за любопитните очи. За да се предпазите от подобно нежелано стечение на обстоятелствата, ще трябва да заличите всички следи. Простото изтриване на информацията обаче няма да е достатъчно. Ще трябва да записвате върху нея, тъй като изтриването на информацията и последвалото изпразване на кошчето няма да свърши работа. Също няма да помогне и форматирането. В категорията “безполезно” в случая попада и преинсталирането на операционната система.

Защо изтриването на файловете не гарантира сигурното премахване

Когато изтриете файловете от твърдия диск, всъщност премахвате единствено „стрелката”, или адреса към файла, а не самия файл. Системата постоянно поддържа индекс на файловете, който показва къде се съхраняват същинските данни. Когато копирате файлове, особено по-големи по размер, те се „разхвърлят” по твърдия диск на парчета. При отворяне на даден файл, твърдият диск проверява индекса, след което събира парченцата, за да достави файла.

Когато изтриете файла, връзката между индекса и файла изчезва. Това е знак към системата, че файлът вече не е необходим и неговото място на твърдия диск може да бъде презаписано с нови данни. Изтритите файлове остават на диска, докато на тяхно място не бъдат записани нови. Дори и тогава съществува възможност специалистите да успеят да възстановят старата информация.

Но ако положите допълнителни усилия за заличаване на данните, преди да предадете системата в чужди ръце, обикновените потребители не биха успели да я възстановят от твърдия диск на вашия компютър.

Начини за сигурно заличаване

Използване на приложения за изтриване (Wipe Utilities). За да предотвратите възстановяването на информацията, трябва да използвате специално предназначен за целта софтуер. Съществуват стандарти за сигурно изтриване, като например американският DoD 5220.22-M (Department of Defense 5220.22-M). Според неговите спецификации, се извършва трикратно презаписване на секторите на твърдия диск, като първото става със специфични символи, втория път се вкарват допълнения и накрая се извършва произволен запис.

Премахването на чувствителната информация може да стане по два начина. Първият е да премахнете само личните файлове, като по този начин ще оставите вече инсталирания софтуер на новия потребител. Вторият вариант е да заличите целия диск, което гарантира, че не сте оставили погрешка някой файл.

Можете да направите това с някое многото приложения за безвъзвратно изтриване, както безплатни, така и платени. Безплатни, например, са: Darik”s Boot and Nuke, Eraser, Active@ KillDisk (има и професионална версия, която е съвместима със стандарта DoD 5220.22-M). Сред платените приложения са: DataEraser на Ontrack, Acronis DriveCleanser, Paragon Disk Wiper и др.

Размагнитване на твърдия диск. Допълнителна стъпка в посока сигурност е размагнитването на твърдия диск. Това е процес, при който съдържанието на магнитната медия се изтрива чрез използване на обърнато магнитно поле за „разбъркване” на електронната информация и превръщането й в нечетима. За съжаление, цената на подобни машини не е по джоба на всеки, така че е препоръчително да използвате услугите на специализирани в тази дейност компании.

Физическо унищожаване на твърдия диск. Този метод също е с високо ниво на сигурност и, за разлика от размагнитването, може да бъде изпълнен и в домашни условия с помощта на подходящи инструменти. Физическото унищожаване се прилага в случаите, когато твърдият диск не ви е необходим или пък желаете наистина тоталното разрушаване на информацията.

Това е един от най-ефективните методи за предотвратяване на нежелан достъп до личната информация. Имайте предвид, че използването на защитни очила е задължително, ако сте решили лично да се заемете с унищожаването на твърдия диск. Това действие определено  е опасно и трябва да подходите с голямо внимание. Като допълнителна предпазна мярка увийте твърдия диск в кърпа, за да избегнете летящи части.

Без значение дали ще смажете твърдия диск с чук, дали ще пробиете дупка в него или ще го разделите на части, за да унищожите плочите, вашата лична информация ще бъде заличена надеждно и завинаги.