Портофино

3
Добави коментар
hubabuba
hubabuba

Портофино е малко италианско рибарско градче, община и туристически курорт, намиращ се в провинция Генуа на Италианската Ривиера. Градът е едно от най-красивите средиземноморски пристанища. Селището е било част от Република Генуа около 1229 г. През 1409 г. Портофино е продаден на Република Флоренция от Анри VI крал на Франция

, но когато той е прогонен от Генуа, се налага флорентинците да го върнат обратно. През 1815 градът е част от Кралство Сардиния и от 1861 г. — част от Кралство Италия. През 19 век, първо британски, а после и други европейски аристократи започват да посещават Портофино. Към 1950 г. туризмът измества риболова като основна индустрия в града, и по бреговата ивица са построени множество ресторанти и кафенета.Едно от най-популярните неща в Портофино е статуята „Исус от бездната“, която през 1954г. е поставена в един от заливите, на 17 метра под водата.

Според местните тя закриля рибарите, докато са в открито море. Други забележителности са построеният през 16-ти век Дворец Браун, църквите „Св. Мартин” и „Св. Георги”, както и параклисът „Санта Мария Асунта”, който е в готически стил.