Хелоуин настроение у дома

6
Добави коментар
temi
temi

Хелоуин е един от най-старите празници в света. И макар в България честването му да не е популярна практика, малко Хелоуин настроение у дома няма да ви навреди. Символичното почитане на Хелоуин ще обогати мирогледа ви и ще разнообрази дните ви.

Денят на Вси светии (31 октомври), по-известен като Хелоуин, от векове радва млади и стари с вълнуващите си и вкусни обичаи. Хелоуин е денят на тиквите, на вещерските шапки и на зловещите декори „а ла семейство Адамс“. Но в разрез с вярването, че Хелоуин отдава почит на злите сили, всички традиции на празника имат за цел точно обратното – да отпразнуват надмощието на Доброто и да се отдаде почит на починалите.Така че вместо недоволно да се питате кой е измислил Хелоуин и има ли той почва в България, потопете се в магията на празника и създайте Хелоуин настроение у дома, за да доставите удоволствие по един (не)традиционен начин на себе си и на хората, който обичате.

С Хелоуин настроението у дома ще подсилите топлината на есенния интериор и ще накарате всяка стая да изглежда уютна и празнична. За целта не ви е нужно много – тиквите са вече на пазара, интернет пространството е на разположение за идеи и готови шаблони за украса, а в търговската мрежа на достъпна цена се продават всевъзможни декорации (от изкуствени паяци и духчета до зловещи костюми). Най-удовлетворителни резултати обаче ще постигнете със собственоръчно аранжирано Хелоуин настроение у дома.

Както знаете, тиквата е основният действащ елемент в Хелоуин празненствата. Та замислете се, какво е Хелоуин без тиквен фенер?! Да, наистина, издълбаването на този зеленчуков плод може да приключи с качествено оцапване, но когато видите възхитените погледи на децата и приятелите си, ще изпитате силна вътрешна гордост от положените усилия. Има и още една добра новина – тиквата е есенен лек , който може да се консумира във всевъзможни (вкусни) варианти, за чието приготвяне ще ви остане предостатъчно материал след оформянето на тиквения фенер.

Хелоуин настроение у дома с тиквен фенер

И така, запретнете ръкави, викнете най-малките помощници и на работа! Как се прави тиквен фенер? Най-важно е да изберете правилната тиква. Тя трябва да е свежа, със здраво стъбло, без натъртвания и с плоско дъно (за да не се търкаля). Отрежете капака (най-добре с нож за обезкостяване), отстранете вътрешността и изтънете лицевата страна, за да ви е по-лесно да я пробиете след това.

Вдигнете тиквата на нивото на очите си, за да прецените пропорциите. С едно парцалче потъркайте до блясък онази страна, където ще разположите отворите. Разпечатайте от интернет готови шаблони или използвайте предмети с желаните оформи. Очертайте ги върху кората и деликатно разрежете, докато пробиете до вътрешността. За да запазите произведението си свежо няколко дни, намажете разрязаните ръбове с вазелин, ако забележите, че продължава да старее, подръжте я няколко часа с лицето надолу в студена вода.

Ако искате тиквеният фенер да има капак докато вътре гори свещ, не забравяйте да издълбаете коминче. Оставете свещта да гори няколко минути при затворен капак, след което пробиите капака там, където димът е направил черно петънце. Поръсете малко канела за аромат.    

Хелоуин настроение у дома с още тикви

Тиквата е идеална за декорация на трапезата. Отново подберете плоскодънна „представителка“, която да подхожда по размер на масата ви. Този път пробийте малък отвор там, където трябва да е капачето, и забодете в него няколко дървени клонки (подобно на дърво). На тях окачете прилепчета, духчета и всякакви подобни същества (направени от хартия или купени от магазина). Завържете една голяма оранжева панделка или няколко по-малки.

Още идеи за Хелоуин настроение у дома

Светлината е важен фактор за създаване на хелоуин настроение у дома. Нека помещението е затъмнено и да има много свещи. Приглушен ефект на светлината можете да постигнете с няколко цветни крушки (в червено, оранжево и жълто) на мястото на обикновените.

Тенденциозни цветове за Хелоуин са оранжево, черно, червено и зелено. Дали ще ги вмъкнете чрез салфетките и приборите, чрез свещите и тиквите, чрез ястията и напитките – няма значение. Използвайте тъмната страна на съзнанието си, за да прибавите доза зловещина. Един нож за месо, забит в сладкиша, ще подхожда идеално на трапезата. Плетена кошница от тъмно дърво с няколко големи слънчогледа в нея ще придават класа. А няколко калии в близост до снимките в рамки – усещане за носталгия.
Ястията за Хелоуин трапезата може да са както класически, така и нетрадиционни. Важното е да присъства тиквата (без значение дали под формата на пай, баница, крем от тиква , салата с тиква или друго кулинарно хрумване). За радост на децата, с помощта на бяла и черна глазура, можете да декорирате бисквитите за десерт със злокобни мотиви. Добавете и кестени, домати, червени сосове и всичко, което навява усещането на есенна наслада.

В единия ъгъл на стаята направете коктейл – бар с всевъзможни напитки, шейкър и задължителните украси – маслинки и черешки. Гостите ви ще бъдат доволни от един Хелоуин аперитив преди вечеря. Освен класическото мартини (приготвящо се от джин, сух и сладък вермут, лед и маслинка) можете да ги изненадате с нещо по-оригинално, като коктейла „Жажда за кръв“. Той се приготвя от 40 грама сок от червен портокал, 15 грама сок от нар, 15 грама сок от лайм и 50 грама текила. Разбъркайте всички съставки с лед в шейкъра, изсипете в подходящи чаши и гарнирайте с резен лимон.

Разкрасително Хелоуин настроение у дома

Вместо да се ядосвате за неизразходваното количество тиква, използвайте го практично за…собственото си удоволствие. Едната опция е да си приготвите ексфолираща маска с тиква и мед. Нужни са ви една чаена лъжица зелен чай, 2 чаени лъжици ананас, папая или смокини (нарязани на кубчета), 4 супени лъжици тиквено пюре, 1 супена лъжица мед, 2 чаени лъжици гел алое вера, половин чаена лъжица масло от жожоба и 4 чаени лъжици царевично брашно.

Накиснете зеления чай във вряща вода и го оставете да се охлади. С пасатор смачкайте ананаса на пюре и добавете към него тиквата, меда и алоето. Разбъркайте добре и добавете маслото от жожоба, щипка зелен чай и брашното.

28. 10. 2010 / Цвети Тошева