Интервю с Ваня Щерева

4
Добави коментар
temi
temi

„Истината обаче е, че аз съм една средностатистическа „звезда“, която се изрисува с татуировки, продупчи се къде ли не, обръсна си главата и се разведе”.

Непринудена, многолика, свободолюбива – това е Ваня Щерева. Колекцията й от таланти й осигуряват не само едно поприще за професионално развитие. Ваня Щерева е актриса, певица и писателка. Родена е през 1970 г. във Варна. Завършва средно основно училище „Висок скок“, една година е актриса в Шуменския театър, следващата година е приета в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“. През 1996 г. Ваня Щерева завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“. Театралната сцена обаче не е достатъчна на Ваня, която е силно привлечена от музиката. Страстта към музикалната сцена я води и към бъдещата й професия –става вокал на групата „Мачпойнт“.Ваня Щерева е една от малкото певици, които пишат сами текстовете на песните си. Нейно дело са и текстовете на редица песни на известни български изпълнители – Ирина Флорин, Стенли, Вили Кавалджиев и още много други.Страстта на Ваня Щерева към писането я води към издаването на първия й роман през 2005 г. „Образцов дом“. Пише още „30 неизвинени“, „Фасове“, „Татко, аз и ангелът“, а наскоро издаде последната си книга „Стъклен дом“.

Лично твоя ли е идеята за книгата „Стъклен дом“ или и други хора имат пръст в написването й? Ваня Щерева: Не е моя идеята. Не ми е хрумвало даже. Радвам се, че ми възложиха тази задача. Работата по този материал беше училище за мен. Определено научих много от сценаристите. А иначе книгата започнах да пиша сама. Но после, поради малкото време, помолих радакторката Пепа Георгиева да помага. Тя така се развихри, че остави уникалния си ум и хумор на много страници от книгата.

Книгата изцяло ли копира сценария на сериала? Вмъкнала ли си нещо ново – герои, сцени, характери, места и с каква цел? А има ли моменти, герои и прочие от сериала, които умишлено си пропуснала в книгата? Ваня Щерева: Книгата копира сюжета, но не и сценария. Има нови сцени, и такива, които са стари, но „режисирани” от мен и Пепа по друг начин. Има повече локации в книгата. И това е нормално. Думите са безплатни и не се ограничават от бюджети и снимачни дни. А има само една пропусната сцена, доколкото си спомням. Не ми вършеше съществена работа. Има и такива, преразказани накратко, пътьом, за да се стигне до важното и да се разработи по-основно.

А вярно ли е, че от книгата се разбира и за някои неща, които ще се случат във втори сезон на филма? Ваня Щерева: Вярно е. Даже има неща, които още не са станали ясни от втория сезон за зрителите. Като сестрата на Боряна например. За нея се разказва в книгата.

Колко време ти отне да напишеш книга и кога започна да я пишеш – веднага след първия сезон на сериала „Стъклен дом“ или по време на него? Ваня Щерева: Започнах я около месец и нещо преди началото на втори сезон. И излезе в деня на излъчването на първата серия от втори сезон. Времето за написване – твърде малко – около 20 дни.  Не се спа почти. После и коректорката Люба Камарашева изкара няколко трудни денонощия, и страньорите, предполагам, че и печатарите. Честно казано не вярвах, че ще се справим. Всички замесени в проекта вярваха в мен, само аз не. Но се оказаха прави и много се радвам.

А трудно ли ти беше да пресъздадеш сюжета на сериала и героите с характерните им особености? Ваня Щерева: В началото – трудно. Страшен хаос беше в главата ми. Но като потръгна, от средата нататък, стана съвсем лесно. Обикновено книгите са силни в началото, а към края спада енергията им. Повечето книги. При тази стана обратното. След първата част, която всички харесахме, се чудех какво повече от това може да се направи. И двете с редакторката мислехме, че вече сме се изчерпали. Обаче сега, след време, като прочетох, видях, че можело. Определено от средата нататък, книгата става доста по-силна. Имаш ли си любим герой, чийто образ с лекота и удоволствие си го пресъздала? И с какво е спечелил симпатиите ти? Ваня Щерева: С лекота – Ставреви. Там почти нямаше какво да добавя. Е, намери се де… С удоволствие – всички останали. А най ми беше приятно да разработвам второстепенните герои. В книгата секретарката Нели, например, присъства по-обстойно. Отделно редакторката измисли и една епизодична героиня, която във филма не съществува. Доста се занимавахме и с героя, който поръчва покушението на Димитър Касабов. И със самия Димитър. Как очакваш, че ще се възприеме книгата ти от феновете на сериала „Стъклен дом“? Ще има ли тя същия успех, а дори и по-голям, като филма или телевизионните зрители ще си останат предимно зрители, а не читатели? Ваня Щерева: Обикновено не се товаря с очаквания. Гледам резултатите. Хубаво е, че винаги съм имала обратна връзка с читателите. Всеки ден получавам писма. Бих разделила читателите на две групи според мненията – фенове на „Стъклен дом”, очаровани и от книгата, и такива, които никога не са гледали „Стъклен дом”, но след книгата са започнали да го следят. А иначе – няма как една книга да има повече публика от телевизионен сериал. Нереално е. Много по-лесно се гледа, отколкото чете. Но има и много хора, които обичат да четат, и именно за тях е „Стъклен дом”.

Очевидно харесваш сериала „Стъклен дом“ и доказателството е книгата към него. Гледаш ли вече втори сезон на „Стъклен дом“ и знаеш ли вече какъв е сценарият му и какво се случва накрая? Ваня Щерева: Гледам, разбира се. Не съм изпуснала серия досега. Всички приятели знаят, че в понеделник от осем до десет не бива да ме безпокоят. Знам сценария донякъде. Скоро идват сери, дето вече съвсем не ми е ясно какво ще става. А ще има ли втора книга по сюжета на втория сезон на сериала „Стъклен дом“? Ваня Щерева: Това не зная. Продуцентите от Камера, bTV, и Сиела са участниците в проекта „книга по Стъклен дом”, аз съм само изпълнител.

01.11.2010/Интервю на Ели Йорданова