И най-мъдрият си е малко… прост

6
Добави коментар
minuva4
minuva4

Автор: Марина Чертова

“И най-мъдрият си е малко прост” – имаше такава пиеса на Шекспир. Прозрението не е на кой да е, а на поразяващата социалистка Татяна Дончева. Докато разпалено обясняваше по Нова телевизия колко лоши са Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ, тя посъветва тези, които са били слънчасали миналата година, гласувайки за Борисов, да отидат на театър и да гледат известната пиеса на Уилям Шекспир “И най-мъдрият си е малко прост”.

Г-жа Дончева дава вид на начетена жена, на която не й липсва обща култура. В случая обаче желанието й да блесне с оригиналност май я подведе. Защото въпросната пиеса е на… руския писател Александър Островски.

Думите на Дончева ни накараха да си припомним, че преди време един виден представител на политическия елит от НДСВ и за кратко министър на културата Нина Чилова откровено призна, че чете с удоволствие Оскар Уайлд, а любимата й негова пиеса е “И най-мъдрият си е малко прост.” Въпросната дама имаше и други културни прозрения. Помолена да каже произведение на Панчо Владигеров (б.а.- композитор), тя каза, че любимият й е Златю Бояджиев (б.а.- художник). Г-жа Чилова прекръсти и музикалния театър “Стефан Македонски” на “Стефан Софиянски”.

В крайна сметка министърът не можа да надскочи патрона си. Когато беше премиер и шеф на Чилова, Симеон Сакскобургготски обърка роднинската връзка между писателите Петко и Пенчо Славейкови. Вместо за баща и син той ги обяви за братя в словото си по случай 125 г. на Народната библиотека. Симеон заяви още, че си ги спомня лично. Разбира се, като истински аристократ Царят все пак призна гафа си и добави, че на стари години стават такива лапсуси.

Така е – всеки греши, но малцина имат смелостта да си признаят.

Иначе бихме посъветвали политиците и по-специално г-жа Татяна Дончева, вместо да блестят с оригинални идеи, да подкрепят българската култура и да посетят някои пиеса – пък била тя на Шекспир, или на Островски. Така хем ще дадат своята скромна лепта за театъра, хем ще се ограмотят, хем, надяваме се, ще престанат да ръсят глупости.