Седем стъпки за изграждане на успешен онлайн бизнес

6
Добави коментар
borilbogoev
borilbogoev

Нареди пъзела!

Онлайн бизнесът е бизнес като всеки друг – ако нямате добър план, по-вероятно е да имате доста проблеми при постигане на целите си. Винаги е по-лесно един голям проект да се разбие на по-малки стъпки, които са по-лесни за изпълнение. Така, стъпка-по-стъпка, неусетно ще стигнете до положение, при което вече печелите пари от интернет. Ето ги седемте основни стъпки, през които трябва да преминете.

1. Проучване на пазара

Каква ще е темата на вашия уебсайт? Първоначално направете една брейнсторминг сесия, за да набележите няколко възможни теми/ниши. След това трябва да проучите и оцените търсенето на такава информация и продукти в тази област, конкуренцията и потенциала за печалба. Хубаво е да направите анализ на силните и слабите страни на конкурентите и на самите себе си – SWOT анализ. След което, задължително, да измислите с какво да се отличавате от конкурентите, какво различно, повече и по-добро можете да предложите. Т.е. да подготвите своето USP – Unique Selling Proposition.

2. Изграждане на вашия сайт

След като сте идентифицирали пазарната ниша, в която искате да печелите, е време да започнете с изграждането на сайта си. Купете подходящо име на домейн, осигурете хостинг, дизайн.

3. Добавете съдържание на сайта си

Изградете структурата на сайта и подгответе първоначалното съдържание. След което, колкото може по-често, добавяйте уникално и свежо съдържание. Както се казва – Content is King. Колкото по-актуално и свежо съдържание имате, толкова повече ще ви обича Google, а и толкова по-интересни ще бъдете на вашите посетители и потенциални клиенти.

4. Монетизирайте сайта си

Преди да започнете да промотирате своя сайт, за да не отиде трафикът ви на халост, е необходимо да осигурите схеми за изкарване на пари – това е любимата ми част. Потърсете афилиейт програми и оферти, които пасват на темата на сайта ви и на избраната ниша. Сигурно е, че ще намерите доста такива. Подгответе съответните ревюта, landing pages и други за осигуряване кликването на вашите афилиейт линкове и получаването на доходи от това.

5. Осигурете посетители за сайта си

Трафикът е нещо, жизнено важно, както вече съм споменавал в друга статия. Когато първоначалното съдържание вече е заредено и сайтът ви е готов за печалби, е време да започнете да осигурявате трафик. Методите за това са десетки и стотици и аз ще спомена не малко от тях в следващи статии. Ако не маркетирате сайта си, няма да имате и клиенти – логика!

6. Управлявайте бизнеса си добре

Не се захласвайте само в маркетинга, дизайна и съдържанието, не оставяйте бизнеса си на самотек. Планирайте добре, дефинирайте задачи и срокове, управлявайте времето и натоварването на себе си и екипа си. Водете си документация за всичко и не оставяйте нищо на случайността.

7. Развивайте бизнеса си

Ако не се развивате, всъщност вървите назад, защото всички останали вървят напред – макар и с различни скорости. Прилагайте най-различни схеми за оптимизиране на конверсиите си, за увеличаване на трафика, размножаване на източниците на доходи. Скалирайте бизнеса си във вертикална и хоризонтална посока.

***

Ако следвате тези седем генерални стъпки, винаги ще знаете на какъв етап се намира едно или друго ваше бизнес начинание. А успехът, рано или късно, ще дойде, ако прилагате такъв структуриран и ефективен подход.