Защо закуската е толкова важна?

2
Добави коментар
RadostDimitrova
RadostDimitrova

„Закуската е първото ядене за деня и обикновено включва протеин, а в някои случаи и пресен плод. Навикът да не се закусва е вреден. Хората, които пропускат закуската, обикновено имат проблеми с контролиране на теглото. Освен това храненето сутрин е важно, защото …

нормализира нивото на кръвната захар и Ви дава необходимата енергия да започнете деня. Като прескачате закуската, оставате в едно полу-гладно състояние, което, веднага включва режима за натрупване на мазнини. Сега е моментът да започнете редовно да закусвате затова, ако идеята да закусвате Ви е чужда, мислете за нея по този начин:

В минутата в която изяждате закуската, метаболизмът Ви започва да набира скорост, а организмът Ви започва да изгаря мазнини.“

Това са думи на Майкъл Търмънд – диетологът и фитнес експертът от предаването „Пълна промяна“. Бях го чела и преди, но чак когато започнах да го прилагам, разбрах истинското значение на пълноценната закуска.

Преди две години имах проблеми с нередовен стомах (май повечето жени си имат:), и следните стъпки много помогнаха за нормализиране на моето състояние:

1.  Веднага след ставане изпивам по една чаша вода (някои я пият и топла). 2.   Изяждам един плод – най-често ябълка, но може и други плодове, в зависимост от сезона и предпочитанията. Чела съм, че е хубаво плодът да бъде на гладно и да се изчакат около 20-25 мин  а да се усвои от организма. 3.   Около 30 мин. след плода закусвам.

Закуската ми се състои от следното: –   1с.л. ленено семе; –   1с.л. овесени трици; –   3с.л. мюсли, които е добре да включват ръжени, пшенични, овесени и ечемични ядки, може да имат стафиди и други плодове, както и сусам, слънчоглед, ленено семе, лешници и др. –   кисело мляко около 200 гр. – 1ч.л. мед, защото ми е по-приятно да е подсладено; –   може да се добави и щипка канела, за който обича;

Всичко това се разбърква и престоява. Аз го правя след като съм изяла плода. След 30 мин вече е готово за консумация.

Това е една пълноценна закуска, защото е  богата на протеини и фибри. Фибрите са несмилаемият остатък от въглехидратите. Те напускат храносмилателната система сравнително необработени. Фибрите поддържат перисталтиката Ви редовна. Те също така контролират теглото по два основни начина:

Изпълнявайки ролята на баластни вещества, оставят чувство на ситост и способстват за по-бързото придвижване на храната, така че да бъдат абсорбирани колкото се може по-малко калории и мазнини.

Тази закуска ме засища за около три часа, до междинната закуска.

Важно е да приемате и около 2 литра вода на ден – тя e изключително важна за храносмилането.

Вече две години и половина следвам стриктно този режим и най-важното е, че успях да преборя нередовния стомах:)

Бих казала, че закуската за мен е и ритуал, и закон! Нека и за вас бъде така:)

Ако желаете да използвате тази статия, моля посочете линк към нея! Благодаря Ви!