Поглед отвътре: Професия библиотекар

6
Добави коментар
Grancharov
Grancharov

Като автори на блог за книги, за нас е много важно да познаваме своята аудитория- какви са хората, които ни четат, защо го правят, какво намират в „Библиотеката“… Тези дни случайно направихме интересно откритие – една немалка част от читателите на нашия блог и фенове на страницата ни във „Фейсбук“ са … библиотекари! Или най-малкото работещи в тази сфера. Откритието ни заинтригува много и решихме да направим статия на тази тема.

Снимка: galton.org

Ето защо зададохме на няколко наши читатели с тази професия въпроса „Какво е да си библиотекар днес?“. В нашите представи тази благородна професия е доста непозната. Виждаме библиотекарите като отдадени любители на книгите, които прекарват часове сред лавиците в мълчалив досег с прашните страници, а през зимата мръзнат в неотоплените помещения (криза е…а в културно отношение е криза от поне 20 години…).

Библиотеката все повече се отваря към обществото

Нашите читатели-библиотекари се оказаха много лъчезарни хора, говорещи с гордост и любов за своята професия като за призвание.

Ето какво споделя Бояна Минчева от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: „Да си библиотекар /архивист/ в днешно време е малко по-различно от преди десет-двадесет години. Работя в Националната библиотека от 23 години и имам доста наблюдения и лични впечатления. От 15 години съм в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“. Библиотеката все повече се отваря към обществото. Работата ми като лектор и гид все повече се увеличава, за сметка на рутинната библиотечна дейност – обработването на книги, изготвяне на описи и пр“.

Като цяло библиотекарите са много сърцати хора и водени от любовта си към книгата и своите читатели успяват да преодолеят несгодите на ниските заплати, лошото финансиране за библиотеките, студените сгради през зимата, течащите покриви, разказва за професията си Антоанета Димитрова. Тя е координатор квалификационна и издателска дейност в Българската библиотечно-информационна асоциация, където активно се работи за популяризиране на четенето. Една от инициативите в тази насока е т. нар. Маратон на четенето, провел се през април т. г.

За проблемите в тази област ни разказа и Стефка Кърдалийска. По нейните думи днес е много трудно да бъдеш библиотекар по много причини – не е модерно да се чете, заплащането е изключително ниско, обстановката невинаги е приветлива, книжният фонд е остарял. Самата тя обаче е оптимист и си харесва професията, която за нея е нова – по начало е завършила е Техническия университет с една дълга и сложна металорежеща специалност. А защо е оптимист ли? Ами вижте какво ни е написала:

„Всеки ден се сблъсквам с различни хора и ако съм вдъхнала интерес на един млад човек, влязъл в Националната библиотека да се стопли, понеже гаджето му закъснява; или на една баба, чакаща внука си, докато е на Aliance и върнала се отново на другия ден, значи съм си свършила работата“.

Докато подготвяхме статията, ни писаха много хора от бранша. И подобен оптимизъм и любов към професията изразяват всички, независимо от условията, които не винаги са много добри. „Обичам професията си!„, ни каза Соня Денева, библиотекар в училища библиотека, а Руми Костадинова добави точки за родния си град с думите: „Библиотекар съм в най-хубавата библиотека в България –  в Плевенската!“. Има и хора като Ирена Георгиева, за които целият живот е минал практически между лавиците с книги. И това е повод за истинска гордост: Библиотекарят – той е съвременния будител, казва тя. „Вече 32 години работя само като библиотекар и не бих заменила за нищо на света професията си!„.

Хубаво е, че именно такива позитивни и енергични хора работят подобна професия и общуват ежедневно с книгите. А може би именно книгите и заключените в тях светове, палитри от емоции и истории ги правят толкова оптимистично настроени. От години те правят това, което се опитваме и ние с нашия блог – подхождат с много любов и внимание към книгата, насърчават четенето и винаги се радват, когато са успели да заинтригуват читатели. Затова можем да им пожелаем все така силна енергия и гордост от призванието библиотекар, както и много, много читатели с усет за хубавата книга.

Библиотеката

 

Like this:

Like Зареждане…

Related