Най-често срещаните елементи в дизайна на двора или градината

42
Добави коментар
lucynda
lucynda

Най-често срещаните елементи в дизайна на двора или градината

08.11.2010 г.

С помощта на тези практични съвети можете да внесете хармония и романтика в декорацията на двора или градината около вилата.

Придържайте се към неформалния стил  

Вилните градини и дворове всъщност не трябва да изглеждат като създадени според предварително изготвен план. Те обикновено са с буйна растителност и свободно растящи цветя. За да се постигне неформалният стил, избягвайте засаждането на растенията в прави линии или в определена последователност.  Оставете цветята да се спускат върху пътечките и да се застъпват едни с други, това само подсилва тяхното очарование. Изберете самозасаждащи се растения, които на следващата година могат да се появят на неочаквани места тук и там.

Отглеждайте старомодни цветя  

За вилните градини не е характерно голямото разнообразие. Те обикновено съдържат същите любими традиционни растения, каквито са отглеждали и нашите баби и дядовци. Някои популярни примери са божур, космос, напръстник, кученце, теменужка, кандилка и ружа.

Подберете домошарски мебели 

Превърнете двора около вилата във външно помещение, като добавите комфортни мебели. Избягвайте такива с модерен дизайн. Вместо това изберете дървени, плетени или метални столове. Не е задължително мебелите да са от един комплект, напротив, разнородните столчета създават една интересна комбинация, в което е и очарованието на неформалния стил.

Подберете нежни, романтични цветя

Повечето провинциални градини имат характерно романтично излъчване и голяма част от него се дължи на цветята. Потърсете такива, които цъфтят в нежни пастелни тонове. Също така потърсете растения с отчетливи венчелистчета, като например божури. Като бонус много от тези цветя ухаят невероятно.

Потърсете материали със състарен вид  

Вилните дворове често съдържат структури, направени от естествени или доста износени материали. Състарените дървени огради, беседки и входни врати изглеждат точно на мястото си в комбинация с зеленината и цветята в градината.

Криволичещи пътечки  

Създайте леко извиващи и криволичещи пътечки, вместо да ги оформите в права линия. За пътечките в двора можете да използвате най-различни материали – камък, стари тухли, павета и др.

Подберете старомодни аксесоари  

Декорирайте двора със старомодни аксесоари. Една стара лейка или входна врата с изтъркани с времето бои ще свършат прекрасна работа.

Използвайте неочаквани елементи  

Не се страхувайте да използвате по креативен начин старите предмети. Например старите дървени кутии могат да се превърнат в интересни контейнери за растения, а износената мистрия може да бъде забавна дръжка за вратата.

Бяла дървена ограда  

Въпреки че не всеки двор е ограден с бяла дървена ограда, двете изглежда, че просто вървят ръка за ръка. Не е задължително да използвате оградата само, за да отделите мястото си. Една къса част от ограда може например да придържа натежалите буйни цветя.

Правете това, което обичате  

Докато всички от посочените тук елементи често могат да се срещнат във вилните градини, най-важното правило за двора е да правите там това, което обичате да правите. Не следвайте стриктно определени предписания. Отглеждайте растенията, които обичате, по начина, по който желаете, за да създадете едно пространство, оформено специално за Вашия вкус.

Източник: bhg.com
Посещения: 4316