Излезе първото българско приложение за Bada – новата мобилна операционна система на Samsung – Pixel Media

1
Добави коментар
Nefertitis
Nefertitis

Излезе първото българско приложение за Bada – новата мобилна операционна система на Samsung

08 ноември 2010, 13:44

То се нарича Where Am I и е разработено от Sirma Mobile

Софтуерното подразделение Sirma Mobile, което е част от Сирма Груп Холдинг, създаде първото българско софтуерно приложение за мобилната операционна система Bada на Samsung. То се нарича Where Am I и съчетава най-новите технологии в сферата на социалните мрежи и услугите, базирани на местоположението (LBS – Location Based Services).

Приложението позволява на потребителите да споделят в реално време информация за това къде се намират и къде ще бъдат в даден бъдещ момент. Така те могат да създават собствена социална мрежа в движение, като използвайки функциите на приложението техните приятели, съученици или колеги могат да бъдат уведомени и лесно да открият мястото за парти, служебно или друго събитие, без да е необходимо потребителят да прозвънява лично всеки един от тях.

Приложението Where Am I ще бъде достъпно за безплатно сваляне в електронния магазин за мобилни приложения на Самсунг – Samsung Apps.

„В Sirma Mobile винаги сме се стремили да използваме най-новите софтуерни технологии и платформи, за да създаваме услуги, които предлагат реална стойност за потребителите, отговарят на съществуващите необходимости и проблеми. Екипът ни има голям опит както в разработването на приложения, базирани на местоположението, така и в създаването на разнообразни програми за най-популярните мобилни операционни системи – Android на Google, iPhone OS на Apple, Windows Mobile на Microsoft, BlackBerry на Research In Motion и Java ME. Затова беше съвсем естествено нашата компания да разработи и първото българско приложение за най-новата мобилна операционна система – Bada на Samsung” – споделя Момчил Зарев, ръководител на Sirma Mobile.

Bada е мобилна операционна система, разработена от Samsung Electronics и представена официално през ноември 2009 г. Името й означава „океан” на корейски език. Тя е предназначена както за high-end смартфони, така и за по-нисък клас мобилни телефони.

През август Samsung пусна и версия 1.0 на Software development kit (SDK) – комплект инструменти за разработка на Bada – приложения, с цел да привлече разработчици от цял свят да създават приложения за нея.

Първият смартфон, работещ с Bada, е Samsung Wave S8500, който бе представен официално на Световния мобилен конгрес през февруари 2010 г. и бе пуснат на пазара през юни тази година.

Заедно с неговото излизане, Samsung стартира и онлайн магазин Samsung Apps с около 300 приложения за Bada, 70%, от които – безплатни. До края на 2010 г. компанията се надява да увеличи броя им на 7000.

LBS (Location-Based Services) представлява клас мобилни услуги, които използват информацията за местоположението на потребителя. Сред приложенията им са разнообразни игри, свързани с локализацията на даден човек, управлението на автомобилния трафик, предоставяне на информация за най-близките банкомати, заведения, клубове и др., електронната търговия, директна реклама, както и услуги за защита.

назад

предишна новина

следваща новина