Здравословна „диета“ за бременни видяна 18538 коментари 5

5
Добави коментар
sllava
sllava

Понякога оставаме шокирани след признания от рода на „Не искам деца, защото ще заприличам на бъчва“.

Вечният проблем с килограмите се намесва и тормози женското съзнание дори когато става дума за най-важния момент от живота им.

Фактът, че не можем да вървим срещу природата и промените, които настъпват в организма ни е неоспорим.

Със сигурност една бременна жена ще качи между 10-15 килограма над нормалното си тегло, което си е напълно в рамките на нещата.

Но може дакачи и повече, което вече застрашава както нейното здравословно състояние, така и това на бебето.

Тайната на здравата и красива фигура по време на необикновения 9-месечин период е в подходящото и добре обмислено меню.

Ще бъдете на диета! Да, шокиращо звучи, но имаме предвид да се въздържате от всевъзможни боклуци като чипсове, фафли, понички, хабургери и пр.

Ето и основните хранителни правила, която една бременна жена трябва да спазва. Всеки ден тя задължително трябва да хапва:

– порция млечни храни – тя може да включва по 1 кисело мляко или 1-2 чаши прясно мляко, 200 грама сирене, извара или кашкавал. Млечните храни осигуряват необходимата доза Калций.

– порция плодове – 300 грама плодове на ден – може да бъде всеки плод (стига бременната да няма алергии към нещо).

Плодовете снабдяват тялото с фибри, което помага да се пребори запека. Също така те засищат глада за сладко. Ако изпитвате силен глад за сладки неща, най-добре си хапвайте плодове и оставете настрана млечния шоколад и пастичките.

Даже и да изядете повече от 300 грама плодове, пак е по-добре от колкото бързите въглехидрати в сладкишите, които веднага ще ви се лепнат по бедрата, дупето и корема.

– много зеленчуци – няма ограничение в зеленчуците. Можете да ядете колкото искате свежи и пресни салати. Единствено за картофите има ограничение да не са повече от 200 грама на ден и то не всеки ден.

– порция житни храни или варива – бременните трябва да ядат и хляб – 2 филии на ден не са страшни и няма да доведат до напълняване. Ако е пълнозърнест, още по-добре. Овесените ядки са за предпочитане пред белия хляб.

От варивата може да се хапва няколко пъти седмично по 1 купа леща, боб, грах. Може да се ядат спагети по 1-2 пъти седмично, но на опаковката е по-добре да пише, че са направени от твърда пшеница.

– порция месо или риба – 200-300 грама месо на ден, най-добре варено или печено /да се избягва пържено и панирано/. Можете да го хапвате на два път през деня /по 100-150 гр. на хранене/.

N.B. Заменете олиото със зехтин, защото той съдържа не наситени мастни киселини, които са важни при формирането и развитието на мозъка на бебето, а също така участват и в усвояването на мастно разтворимите витамин (като А и Е, например).

Веднъж седмично можете да си позволите 1 парче торта, 1 парче пица или любимият ви шоколад.

Примерен ден от „диетата“ за бременни:

Закуска 1 чаша прясно мляко с 4-5 лъжици овесени ядки (не мюсли, а чисти овесени ядки). За подслаждане може да се използва 1 банан или половин чаена лъжичка мед.

Втора закуска 1 плод

Обяд 150 грама печено филе (месо или риба) с огромна свежа салата и 1 филия хляб.

Следобедна закуска 1 плод или 1 кисело мляко

Вечеря 150 грама филе (месо или риба) с огромна салата или 1 купа вариво (леща, боб, грах) с огромна свежа салата

Общо приетото мнение е, че бременните имат нужда от много повече храна, от колкото жените, които не са бременни – това не е вярно.

Бременните нямат нужда от повече храна, а имат нужда от качествена храна – богата на витамини, минерали, фибри, протеини, бавни въглехидрати и не наситени мастни киселини (вид мазнини).

От петия месец нататък бременните трябва да увеличат приеманите калории, но не с много.