Здравословен и диетичен обяд

7
Добави коментар
temi
temi

Възможно е да пълнеете заради обяда си, затова помислете върху него. И разбира се, възползвайте се от нашите съвети за здравословен и диетичен обяд.

В един съвършен свят всички щяхме да хапваме лек обяд, приготвен с любов от готвач, който е запознат със здравословното и балансирано хранене. След това ще дойде ред на кратка сиеста, докато някой друг разчиства масата. Но в реалния живот, независимо дали сме вкъщи, в движение или сме приковани зад бюрото в офиса, ние или излапваме нещо голямо и мазно, което сме грабнали в магазина, или ядем прави до отворения хладилник, защото не сме имали време да си приготвим нещо за обяд.

Вероятно ви се случва и да отложите или направо да пропуснете обяда? Проблемът с пропускането на някои хранения е, че след време се уморявате и огладнявате и тогава сте склонни да нападате вредните храни.  

За повечето от нас сандвичът е обичайният обяд, но той би могъл да съдържа невероятно количество мазнини и калории. Приготвяйте си сандвичи сами – това е единственият начин да сте сигурни какво ядете.

Много от готовите сандвичи съдържат повече от 6 г сол, а това е общото количество, което се препоръчва да приемате на ден. Ако намалите консумацията на сол от средните 10 г, които приемате, на 6 г, ще намалите риска от инсулт и инфаркт.

Освен това, солта води до задържане на вода, поради което се чувствате подути и тежите повече.

Най-вредните храни за приготвяне на обяд са:

Бял хляб – не засища така, както пълнозърнестия и може да продължите да изпитвате нужда от още въглехидрати. Майонеза – висококалорична (окол 700 ккал и 70 г мазнини в 100 г). Дори леките версии са калорични и с високо съдържание на мазнини. Мазни колбаси (наденица, бекон) – богати на наситени мазнини. Здравословният и диетичен сандвич е приготвен от пълнозърнест хляб с плънка от сьомга или риба тон, пилешко или пуешко месо, бри или прясно сирене и много зеленчуци за обем, хрупкавост и витамини.

Обядът със сандвичи омръзва. Голямата салата от свежи зеленчуци е идеален избор за обяд. Само внимавайте с дресинга. Ако удавите салатата си във винегрет, ще напълнеете, затова по-добре само я поръсете леко. А най-добре заменете дресинга с малко лимонов сок и ароматни подправки. Печените картофи също са добър избор – засищащи, здравословни и диетични. За десерт плодовете са абсолютни фаворити.

Обядът с високо съдържание на въглехидрати може да забави реакциите ви следобед. Постарайте се да балансирате храната си с малко нискомаслени протеини. Съществува теория, според която, ако увеличите съотношението между протеини и въглехидрати, ще предотвратите отделянето на серотонин в мозъка, който в големи количества може да причини усещане за сънливост.

Сега разбрахте ли защо обядът е толкова важен? Когато хапнем здравословна и диетична храна на обяд, не само поддържаме добра форма, но сме по-продуктивни и енергични през останалата част от деня.

09.11.2010/Биляна Божилова