UnicusBulgaria: Как да си направим: глобус за лампа

5
Добави коментар
voodooros
voodooros

Необходимости:

връв – книжен канап или конци;

тубичка лепило C200 (или лепило за тапети),

балон;

кухненско фолио или вазелин;

вода

широка и плоска четка Целта на опаковането на балона с фолио или намазването му с вазелин е конците да не залепнат за него, а и самият балон да е защитен от възможно разяждащо действие на лепилото. Лепилото се разрежда с малко вода. Така се нанася по-лесно, защото е по-рядка консистенцията. Разреждането го прави и по-прозрачно. В противен случай, когато изсъхне, между конците се появяват бели корички, които трябва да се избутат с клечка за зъби или четка.

Хубаво е да се работи в банята, т.е. върху повърхност с плочки. Те се почистват най-лесно (C200 е водоразтворимо), защото наистина става доста голяма бъркотия. И така…

Размотавате малко от връвта и започвате да опасвате с нея балона. Посоката няма никакво значение – концентрични кръгове, пресичащи се, успоредни, близки линии или на по-големи разстояния. Може да се направи и комбинация от различни по дебелина и цвят върви за по-интересно. Аз комбинират светлокафяв канап с по-тънки конци в цвят слонова кост. Всяка намотка се намазва с лепило. Оставете два малки отвора в горната и долната част на балона. Върху едната ще стои металното капаче от механизма на лампата, от другата ще можете да смените крушката, ако се наложи. Когато свършите с намотаването, нанесете още един завършващ слой с лепило. Оставете да изсъхне поне 24 часа. Най-добрият вариант за съхнене е върху кофа. Така водата, стичаща се от напоените върви, ще отива в нея и няма да цапа допълнително. След като изсъхне, внимателно развържете връзката на балона и го спаднете. Чува се много особен „чупещ“ звук, породен от отлепването на балона и фолиото от вървите. Вече имате тази арт сфера. Нужно е само внимателно да я поставите. И да се радвате на красотата, която сами сте създали. Всеки глобус може допълнително да се декорира с хартиени цветя или дребни фигурки. А сега да направим равносметка. Закупените материали са на приблизителна цена:

тубичка лепило C200 – 99 ст.

балон – 50 ст.

кълбо канап от 150 гр. – 1,50 лв.

За 3 лв. имаме красив и нестандартен глобус. Вие кажете дали си заслужава.