Преглед на пистолет Zoraki 906.

5
Добави коментар
play45
play45

Пистолета Зораки 906 се произвежда от турската  фирмата “Atak Arms“. Той не се явява копие на боен пистолет, а е „самостоятелна“* разработка . Реализиран е на мястото на спрения от производство Зораки 911. Модела е съсвсем нов, даже още не е публикуван в сайта на производителя. Към днешна дата може да се намери в някои оръжейни магазини на цена от 70 – 90 лв, но очаквам бързото му разпространение. Тактико-техническите данни са: калибър – 9 мм (8мм); обща дължина – 143 мм; дебелина – 26 мм; височина – 105 мм; тегло – 450 гр.; капацитет – 6 (7)+1 патрона. Предлага се с три основни варианта на покритие:  опушен, бял и черен. Чирените са полимерни (част от рамата) и са в черен цвят .

Комплектовка.

Куфарче, ракетник, протривател и книжка.

Общ изглед и покритие.

Начин на разглобяване.

Филмче на разглобяването …

Схема.

Ново! Първото турско газово оръжие с полимерна рама. От там и теглото е силно намалено (450 гр при 700 гр от ЦАМ за 911). Оръжието е добре проектирано и изработено. Толерансът на луфтовете е минимален и не се наблюдава т.н. “хлопане”. Основните части са изработени чрез леене, но отливките са отлични. Не се наблюдават никакви дефекти, като ръбове и шупли. Покритието на този екземпляр бе „опушен“ хром-никел, като бе равномерно нанесено без никакви дефекти. Модела има издадени части – ключа на предпазителя и затворната задръжка, но те са със силно заоблена форма ,което придава на оръжието изчистена форма. Балансът на оръжието е добър, но има утежняване  към дръжката.Трябва да отчетем ,че пистолета е от свръх компактните трудно е да се говори за баланс. Спусковата скоба е със заоблена форма, като не е предвиден захват за стрелба с две ръце. Просвета пред спусъка е голям и позволява стрелба и с ръкавици. Лоста за освобожданане на затворната задръжка е едностранен – от лявата страна и лесно се достига с палец. Цевта е стоманена с дебелина на стената 2мм. Предлага се в два цвята – бял и черен , като се съчетава с покритието (светло покритие  – бяла цев , а тъмното покритие с черна цев).  Вътрешността е гладка с един диаметър, при патроника има стеснение. Компенсатор е къс и се развива с плоска отверка. Предпазителя е едностранен и едностепенен – блокира спусъка. Разположен е отляво. Петлето е малко с обтегаема форма. Работи се леко и удобно с него. Във вътрешната си част, откъм бойната игла има стоманена вложка срещу подбиване. Изхвъргачът е от една пластина и е разположен отдясно. Екстрахира гилзите нагоре и в дясно. Бутона за освобождаване на пълнителя е разположен отдолу. Мерните прибори са ниско разположени и са без корекция. Мерната линия е къса без накатка против отблясъци. Дръжката е с ергономична форма и удобен захват ,както с лява така и с дясна ръка. Чирените са част от рамата и са със смесена – надлъжна и напречна накатка от различни фигури.

Начина на работа, на оръжието се базира на свободният затвор /99% от ГСО работят на този принцип/. Ударно-спусковият механизъм е добре проектиран и изпълнен. Неприятното е ,че е сингъл екшън. Това води до много неудобства, като: невъзможност за обтягане на петлето при патрон в цевта, невъзможността за бързо повторение на засякъл патрон и други. Свободният ход на спусъка е къс , а останалият ход много малък. Спускането на петлето е гладко и очаквано. Затворната задръжка сработва. Тук освобождаването на затворната задръжка става по два начина: при поставянето на нов пълнител, затвора се до издърпва назад, като така се отключва от затворната задръжка и при политането си напред извлича патрон от пълнителя, като го вкарва в патроника или при поставянето на нов пълнител натискаме бутона за освобождаване на затворната задръжка, като така се отключва затвора и при политането си напред извлича патрон от пълнителя, като го вкарва в патроника. Бойната игла директно контактува с патрона в спуснато полужение, затова не е добре да се носи с патрон в патроника. Поради тази причина има разединяване на петлето или още една (трета) позиция (спуснато, предпазно и обтегнато полужение).

Спуснато петле.

Предпазен режим.

Обтегнато петле.

Искам да объна внимание и на пълнителя. Той е с отлична изработка. Подавача е алуминиев и има водещ канал и водач, предотвратяващи всякакви усуквания.

Зораки 906 изпозва 9 мм халосни и газови патрони. При стрелбите с него … ТУК.

Извод. Това е един отличен газ-сигнален пистолет за самоотбрана. Не е копие на боен модел. Този модел е от свръх компактните и е отличен избор за всекидневно носене. Като съотношение цена/качество е балансиран. Плюсове: малки тегло и размери. Минуси: малък капацитет и липса на двойно действащ УСМ. Обща оценка 1/6 *.

Други такива модели – няма (Валтер П22).

* – Този път турците не направиха и опит да прикрият кражбата на модел. Още на пръв поглед се вижда Валтер П22. Колкото и да е хубаво едно оръжие не мога да дам отлична оценка на нещо, което е изкопирано. Най-фрапантно впечатление прави пълнителя. Следват – формата на дръжката, рамата, изпълнението на затворната задръжка. Погледа отвътре на затвора поставя окончателна точка на въпроса.

Щипка и от Walthe PPS –

Категорично заклеймявам модела. Не толерирам плагиатството и кражбата, под каквато и да е форма. Човек трябва да има морал, за да може ясно да постави границата. Нямаше да има 906, ако не бе П22. Да Зораки 906 е отличен пистолет. Да евтин е и очаквам да е новия потребителски лидер. Но и … Да той е краден модел. Затова уважете труда на мислещите и създаващи хора и си купете оригинала – Walther P22.

Оръжието можете да закупите от тук…

Тази статия е написана с любезното съдействие на оръжеен магазин “Бункерът” .

This entry was posted
on понеделник, ноември 15th, 2010 at 21:15 and is filed under Atak Arms Турция.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.