Александрина Пендачанска – оперна певица – EVENTS.bg

2
Добави коментар
eventsbg
eventsbg

Александрина Пендачанска – оперна певица

Родена на 24 септември 1970 г. в София.

е българска оперна певица.

Завършила Пиано и пеене в Музикално училище „Любомир Пипков“
под ръководството на майка си – оперното сопрано Валери Попова.

Сценичният й дебют е Виолета в операта „Травиата“ на Верди.
19 годишна печели: *конкурса «Антонин Дворжак» в Карлови Вари, *Международния певчески конкурс в Билбао и *конкурса UNISA в Претория.
От 1989 г. пее в престижните оперни театри във Виена, Париж, Берлин, Ню Йорк, Рим, Брюксел, Вашингтон, Хамбург, Москва, Торино, Неапол, Санта Фе, Брегенц, Монте Карло, Пезаро, Тел Авив.
Репертоарът й включва сопранови партии в опери на Моцарт, Верди, Пучини, Росини, Вивалди, Белини, Доницети, Хендел, Онегер, Глинка, Рахманинов. Изпълнява ролите на Лучия ди Ламермур; Донна Анна и Донна Елвира от „Дон Жуан“, Аспазия и Вителия от „Милосърдието на Тит“, Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт; Офелия от „Хамлет“; Джилда от „Риголето“; Есклармонд от Масне; Адалджиза от „Норма“ и Чужденката от Белини; Елизабета от „Роберто Деверьо“ и Адина от „Любовен елексир“ на Доницети; „Стабат Матер“ и Ермионе от едноименната опера на Росини; Сестра Анджелика от операта на Пучини, героините на Верди – Луиза Милер и Лукреция Кантарини от „Реквием“; „Le Roi David“ на Онегер.
Автор на романа DA CAPO или „Започни отначало“.