Основни пречки пред отслабването. Митовете за отслабването

48
Добави коментар
bojidarzim
bojidarzim

Posted on | November 22, 2010 | No Comments

Основната пречка за отслабването сме ние самите или поне нашите убеждения относно това как се отслабва правилно. За отслабването могат да се намерят стотици диети като десетки от тях обещават чудодейни резултати и запазване на теглото след спиране на диетата. Това е първият голям мит. Подлагаме се на диета за определено време, след това се връщаме към предишния начин на хранене и се надяваме да запазим достигнатите килограми. Иначе казано, връщаме се към начина на живот, който ни е довел до напълняването и се надяваме да не напълняваме пак. Това е все едно да хвърляме камък във водата десет пъти и той все да потъва, а ние да се надяваме, че на единадесетия път няма да потъне.

Трайно отслабване може да се постигне единствено чрез промяна на начина на хранене и начина на живот. Факторите, които са ни довели до напълняването или го поддържат са комплексни и включват храненето, двигателната култура, вида приемани храни, структурата на храната, приемането на различни вредни вещества и токсини, приемането на алкохол, отношението към себе си, психическото равновесие. Затова отслабването не може да бъде кампанийна проява, а работа за подобряване и внасяне на хармония във всички изброени по-горе части от живота ни.

Кампанийността на отслабването е излишно натоварване на организма и психиката, което може да доведе и обикновено довежда бързо до обратен резултат. Прекаленото натоварване действа като слонски товар на магаре. Освен това поемането на прекалено агресивни диети в повечето пъти е израз на протеста на нашето несъзнавано срещу всякакви диети. За по-добро разбиране можем да дадем следния пример. Интруктора по гимнастика ни казва да правим по двадесет клякания на ден. На нашето подсъзнание и толкова не му харесват затова то намира хитър вариант да ни откаже от всякакви клякания. На съзнателно ниво ние усещаме ентусиазъм и желание да направим 1000 клякания днес. Правим ги и следващите дни не можем да клекнем и веднъж. Почваме да си правим изводи колко вредни са кляканията и се отказваме от тях.

Друг мит е, че увеличаването на протеините в храната и намаляването на въглехидратите могат да доведат до трайно отслабване. Разбира се, има различни организми и в единични случаи тази стратегия може да даде успех. Освен това всяко ограничаване на дадена хранителна група води първоначално до отслабване. Обаче, за повечето хора увеличаването на протеините означава увеличаване на токсините в организма, натоварване и пренатоварване на някои органи, затруднено храносмилане. Храносмилането също се нуждае от енергия и най-добре е част от нея да се осигурява от въглехидратите.

С увеличаване на протеинините от животински произход получаваме забележим обратен ефект. Кравето мляко и млечните продукти съдържат хормон на растежа, който по някаква случайност е идентичен с човешкия. Кравето мляко е с таква структура и с такива хормони, че малкото теленце да увеличи два пъти теглото си за 90 дена. Бихме ли могли да отслабнем с увеличаване на протеините чрез млечни продукти след като млякото само по себе си има за цел да угоява?!
Увеличаването на протеините чрез увеличаване на месото ни подлага на въздействието на хормонално-ензимната карта на съответното животно. Тази хормонално-ензимна карта е способствала за оформянето на тялото му. Тя въздейства и върху човека. Когато ядем телешко се подлагаме на въздействие, което се опитва да оформи тялото ни в кравешко подобие. Когато ядем свинско месо, неговата карта тласка организма ни към свинското подобие. Всичките вещества и токсини в месото въздействат и на психиката. При високопротеиновата диета тези вещества са с пъти повече. Освен това във месото на всички животни при индустриално отглеждаме има множество токсини, ензими, хормони и антибиотици.

Друг мит е ограничаването на мазнините в храната. Мазнините са много важни за функционирането на някои органи. Лишаването на организма от тях води до ограничаването на негови функции и в минаването му към пестелив режим на работа, което не е нищо друго освен забавяне на метаболизма. Забавеният метаболизъм сам по себе си води до затлъстяване. Целта трябва да е постигането на хармонично и балансирано хранене, на чиято основа да се реши проблема със свръхтеглото.

Двигателната активност също може да попречи на свалянето на килограми. Бързото бягане не води до сваляне на килограми. Силовите тренировки забавят метаболизма. Полезно да ускоряване на метаболизма и свалянето на килограми е ходенето. Поне по тридесет минути на ден, а някои автори съветват, че за поддържане на добро здраве двигателната активност трябва да е три часа на ден.

Следващата заблуда е, че се предприемат диети, защото не се харесваме и в частност не харесваме тялото си. Важно условие за това програмата ни за отслабване да успее е да се харесваме. Дори да харесваме нашето сегашно тяло. Защото, ако не се харесваме, то няма да харесаме и начина, по който отслабваме, няма да харесваме стимулите си за отслабване, а всичко това ще ни провали. Можем да успеем, само ако вярваме в себе си.

 

 

Дневник на промените

Все още никой не е предоставил коментар, който да представлява мнение заслужаващо да бъде отразено в статията. Вие може да сте първи в това

Comments