РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

40
Добави коментар
bojidarzim
bojidarzim

Posted on | November 25, 2010 | No Comments

Заливани сме от астрологични прогнози по вестниците, списанията, телевизията и Интернет. Можем да видим бъдещето си за деня и как ще се проявяваме под въздействието на зодията си. По електронната поща получаваме примамливи предложения за съставяне на цялостен хороскоп, който ще ни доведе до гърненцето със злато и всичко това само за 10 долара.

Можем да се запитаме дали цялата тази достъпност ни гарантира вярна прогноза. Тук идва момента да си кажем честно защо четем хороскопи. Дали защото това е мода и интересен начин за прекарване на времето или защото наистина искаме да научим нещо за себе си и живота си.
Ако за нас хороскопите са още един начин да се забавляваме или самозаблуждаваме, то тогава няма значение дали те са верни, неверни или полуверни. Ако, обаче, наистина искаме да разберем нещо за живота си, да осъзнаем нещо за себе си, то тогава трябва да се запитаме каква е логиката зад астрологията и на какви природни закони се основава тя.

Тогава, когато знаем принципите зад астрологията, ще можем да разберем дали сме намерили истинсксия астролог. А истинските астролози са кът. Не се срещат на всеки ъгъл и тях по-скоро ни ги праща съдбата, отколкото да успеем да ги намерим сами.

Принципите на астрологията се основават на няколко закономерности. Вселената е холографска. Учените все повече се убеждават в това, което се знае от хилядолетия и може да се изрази чрез следните закони: „Каквото долу, такова и горе”, “Каквото вътре, такова и вън”. Всяка една частица от Вселената повтаря Цялата Вселена. Тя е нейно по-малко копие.

Това означава, че човекът е едно миниатюрно копие на цяла Вселена. Съответно всеки негов орган и жизнен център отговаря на някаква част от Вселената. Той е репликация на Вселената в постоянно взаимодействие и връзка с нея. Затова жизнените функции на човека, психиката му и неговите органи са свързани с определени части от Вселената. Или, както астрологията казва, органите на човека и аспектите от неговия живот като способности, материално състояние, обществен живот, здраве и т.н. са свързани с определени планети.

Затова планетите ни влияят, защото са външното природно представяне на нашата вътрешна структура и предопределеност. Още повече самите планети, които ни влияят не са просто планети, а зад тях стоят духовни структури и висши сили, които осъществяват и контролират тези въздействия.

Стигаме до още един момент от разбирането на астрологията. Светът се дели на две части. Видим и невидим свят. Материален свят и свят на духовете, висшите сили, ангелите и архангелите. Можем да споменем като използваме терминологията на християнството, че най-висшите сили, които управляват съответните планети, това са архангелите, Така че не ни въздействат самите материални планети, а висшите сили, които стоят зад тях. Сега се разбира защо и как планети и небесни тела влияят на хората.

За да бъде осъществено това влияние, то трябва в нас да има съответното разположение към въздействието. Има друг закон, който гласи, че подобното привлича подобното. Ако сме човек, който има мислене склонно към крайности, логически лабиринти и натрапването на логиката над чувствата, то тогава ще сме подвластни на въздействието на планетата Уран.

Случва се така, че едни хора са по-подвластни на въздействието на дадена планета, а други не. Хората са различни и това, което наричаме съдба се проявява веднага след раждането и е свързано с историята на родителите. Все едно някои хора трябва да изживеят едни неща, а други хора нещо по-различно. Тук се проявява ефекта на прераждането. Неща, които сме правили в предишни прераждания, определят някои рамки на сегашния ни живот, нещата, които трябва да научим в сегашния живот и съответно начина, по който ще ни въздействат планетите.

Така стигаме до следващото разбиране, което трябва да имаме, за да усетим смисъла на астрологията. Разбирането за прераждането и за това, че в сегашния си живот човек има определени задачи, които трябва да свърши и които са определени още преди да се роди. Планетите и силите за тях са част от силите, които се грижат да ни подтикват да изпълняваме задачите си и да ни поставят изпитанията, които трябва да изживеем.

Астрологичните предпоставки се разбират понякога като изпитанията, които човек трябва да преодолее в този живот, но тези изпитания не са нещо лошо. Те ни учат как да израстваме, да се движим напред по еволюционния път поставен от Вселената и да влизаме в хармония с нея. Затова начина, по който преминаваме през изпитанията е много важен за това живота ни да върви към щастие и успехи.

Както се вижда основната роля на астрологията е не да ни осигури директно богатство и щастие, да да ни помогне да изпълняваме висшите си задачи и да се развиваме като хора. Да ни помогне да осъзнаем психическите си и други предпоставки, които движат живота ни в една посока, да разберем как да работим с тях, да се научим да развиваме живота си имайки ги не като пречка, а като основа за развитие.

Както бе казано, хората са различни. Дори и тези родени в едно населено място и в един ден и час имат различна съдба и предразположения. Може ли тогава един механично направен хороскоп по еднаквото разположение на планети, еднакви аспекти и т.н. да отрази истинската връзка на човека със Вселената. Не! Не може. Затова хороскоп, който ще получите по пощата за 10 долара, колкото и подробен да е, е абсолютно безполезен за вас.

Как тогава истинските астролози се оправят с този проблем? Хората имат различни нива на еволюционно и психично развитие. Истинските астролози отчитат този факт и го използват при анализа на разположението на планетите. Те отчитат поне три нива на развитие официално, а реално те могат да бъдат и седем . Първо ниво на развитие на зодия Овен притежава повечето негативни страни на зодията. Трето ниво на развитие на Овен използва всички негативи за положително творчество. При първо ниво на развитие квадратурите при съпрузите могат да означават единствено проблеми, при трето ниво квадратурите означава възможности за развитие.

Определянето на нивото на развитие на човека и психичните му особености са основата необходима за правилното тълкуване на хороскопа. Затова астрологът ще поиска да ви види на живо и ще ви направи интервю или няколко интервюта, за да оформи картината. При това ще ползва целия си дългогодишен опит, натрупаното несъзнавано знание, добрата интуиция и сособностите за съпреживяване.

Разбира се, има възможност истинският астролог да не ви види лице в лице, но той ще иска поне снимка и ще бъде по-виждащ от останалите хора. Това е следващото ниво на разбиране на астрологията. Част от астрологичния анализ може да бъде ясновидството. Истинският ясновидец ще ви каже неща за вас, без да ви разпитва, без да налучква, но ще се впечатлите от тяхната точност и интимните познания, които може да добие за вас.

Истинският астролог няма да ви обещава богатство или женитба с манекенка, а ще ви обясни какви са основните ви задачи на Земята, какво ви пречи за постигането им и как да преодолеете пречките.

Накрая истинският астролог ще ви каже нещо в смисъла на «Делата са по силни от хороскопа, делата са по-силни от кармата”. Въпреки всички неприятности показани от хороскопа вие можете с дела да се извисите над него и да постигнете невъзможни резултати. Ето един пример. Оказва се, че след един ден ще умрете. Изглежда, че уж няма възможност за никакви дела, но не е така. Можете да оплаквате съдбата си, да обвинявате Бог, лекари, близки и т.н. Тогава вашата съдба ще си остане точно толкова неприятна. Можете, обаче, да разберете, че смъртта е просто ново начало към следващото прераждане. Да я приемете. Да премислите живота си и да поискате мислена прошка за всичко, за което усетите, че трябва да поискате прошка. Тогава ще навлезете в следващото прераждане с много, много по-добра астрологична основа.

В заключение истинският астролог ще ви посочи основните неща, на които трябва да обърнете внимание, но може да ви говори и за всичките тези седем области:

– Отношение към семейството, рода и нещата, които трябва да се направят за тяхното хармонизира дори и със задна дата
– Практическата дейност на човека, доколко се обръща внимание на реалния живот, как и дали човек да успява да довършва започнатите неща
– Жизнена сила, удоволствие от живота, способност за справяне със задълженията
– Единството със света, Природата, хората и себе си
– Вътрешната свобода и себеприемането. Възможности за приемане на новото, различното и непознатото
– Възможност за издигане над ежедневието и дребните проблеми, Разбиране на истинските ценности в живота
– Духовно развитие и връзка с висшите сили.

Дневник на промените

Все още никой не е предоставил коментар, който да представлява мнение заслужаващо да бъде отразено в статията. Вие може да сте първи в това

Далеч съм от мисълта, че това, което пиша тук, е само мое творчество. То е резултат от общуването ми с много хора. Затова, когато публикувам нещо, то е само един временен вариант. Всеки ваш коментар, който нови нещо ново, показва грешки, показва нови гледни точки или просто интересно противоположно мнение, ще бъде отразен в публикацията и неговият принос ще бъде отбелязан в Дневника на Промените, който ще се намира накрая на всяка публикация.

Comments