15 странни същества на този свят

95
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Нашата природа трябва да има добро чувство за хумор, щом е създала такива невероятни, странни и уникални живи същества. Някои от животните, обитаващи Земята могат да се причислят към  съществата на Пандора. 

1. Дългоух пустинен гризач 
Знаете ли, че дългоухия пустинен гризач е бил уловен от камера само през 2007 г. за първи път? Тези странни същества, които могат да бъдат намерени в пустините на Китай и Монголия са като кенгура и почти нямат косми по краката си, за да могат да скачат по пясъка. Сред бозайниците, пустинния гризач е с най-голямото съотношение ухо тяло. 

2. Кокосови раци
Както подсказва името им, кокосовите раци са в състояние да се справят с кокосов орех посредством силните си клещи и да го ядат. Това са най-големите членестоноги в света и достигат до 40 см с дължината на краката. Те живеят в области от Индия до централната част на Тихия океан. 

3. Ай-ай
Ако искате да видите Ай-Ай трябва да се отправите към Мадагаскар. Между другото, острова е дом на 5% от световните растителни и животински видове, като повече от 80% са ендемични за Мадагаскар. И Ай-Ай е едно от многото странни създания, обитаващи острова. 

4. Ангорски заек
 Този космат заек е един от най-старите видове домашни зайци в света. Наречен е ангорски, защото е с произход от Турция и се отглеждат предимно за дългата им копринена и мека вълна. В средата на 1700 г. тези зайци са популярни домашни любимци сред френските кралски особи и в началото на 1900s г. се появяват и в САЩ . 

5. Хамелеона на Джаксън 
Както всички хамелеони, и този е красиво цветно влечуго и може да гледа в две различни посоки по едно и също време и да променя цвета си в зависимост от температурата и разположението си. Родината му е Кения и Танзания и особеността му е че разполага с три рога на лицевата страна на главата си, като максималната дължина на възрастен достига до 30 см.  
<img alt=““ style=“height: 380px; width: 600px;“ src=“http://www.hobyto.com/data/image/Obektiv/Lybopitno/2010/strange animals/jackchameleon.jpg“ _cke_saved_src=“http://www.hobyto.com/data/image/Obektiv/Lybopitno/2010/strange animals/jackchameleon.jpg“ s%20chameleon.jpg’=““>
6. Розов  броненосец 
Той прекарва голяма част от времето си под земята и благодарение на огромните си нокти пред него е в състояние да копае в пясъка, все едно плува във вода.  Това малко създание, 90-115 мм дълго, живее в Аржентина в сухи тревни и пясъчни равнини. 

7. Дребна мармозетка 
Дребната мармозетка е най-малката маймуна от това семейство.  Тя е само 14-16 см дълга, с изключение на опашката, и тежи 140 грама максимум. Среща се в някои части на Бразилия, Колумбия, Еквадор и Боливия . В Южна Америка е известна като „джобна маймуна“. 

8. Брадат морски дявол
Живее в тропическите и субтропическите райони на Атлантическия океан и Тихоокеанския басейн, както и в Индийския океан и Червено море. Рибата има невероятни способности за смесване със заобикалящата я околна среда и е в състояние да консумира риби близо до своя размер (до 15 см) – така че, ако искате да го имате в морския си аквариум, по-добре го дръжте заедно с много големи същества. 

9. Слънчева мечка 
Слънчевата мечка е тропическата версия на мечката. Тя живее в Югоизточна Азия, така че не е необходимо да спи зимен сън. Също така благодарение на благоприятните метеорологични условия, кожения кожух не е дебел и голям като на другите представители от рода. През деня те прекарват голяма част от времето си за почивка и слънчеви бани (оттук идва и името им) и се хранят през нощта. 

10. Дългопети
Срещат се единствено на островите от Малайския архипелаг. Дългопети е най-малкият примат в света, между 10 см и 16 cm по дължина. Всички Дългопети видове са нощни животни, благодарение на техните големи очи, които имат много остро зрение и способност да се въртят на 180 градуса, което е много полезно в лова.  

11. Великолепен фрегат
Тези впечатляващи морски птици са почти безшумни когато летят, но пък издават някои звуци, докато почиват в гнездото си. Около 100 см е дълъг и размаха на крилете му може да достигне 215 cm. Среща се в тропическия Атлантически океан, за разплод във Флорида, Карибите и Кабо Верде острови. 

12. Хоботна маймуна 
Тези маймуни са с най-дългия нос сред всички примати – той може да достигне дължина от една четвърт от дължината на тялото (около 17.5 cm). Тези странни създания населяват остров Борнео. Обикновено живеят в харема на един възрастен мъжки, няколко женски и тяхното потомство. 

13. Комондор куче 
 Дългата, опъната козина е най-уникалната характеристика на комондора – голямо унгарско куче пазач. Тези кучета са с естествен инстинкт да пазят добитъка и друго имущество – те са бързи и мощни и могат са охрана на овцете от вълци, мечки и други хищници. 

14. Голям мравояд
Населяващ Централна и Южна Америка, Голямия мравояд яде по 35000 мравки и термити за един ден. Умело, мравояда никога не разрушава гнездо – само в случай, че би искал да се върне отново и да се храни. Очевидно, майките и техните малки общуват по време на бой. Езикът им включва сумтене, подсмърчане, викове и съскане. Ноктите на Големия мравояд са достатъчно големи (10 см), за да се пребори с една пума или ягуар. 

15. Морска игуана 
Единственото място, където можете да намерите морска игуана е Галапагоските острови на Еквадор, разположени в източната част на Тихия океан. Тази игуана има уникалната способност сред гущерите да живее и да се храни в морето. Въпреки, че морската игуана може да прекарва само ограничен период в студена вода, тя е в състояние да се гмурка  от половин до един час на дълбочина от 15 м. и повече.

Hobyto.com