Компютърна сигурност | Антивирусни програми и скенери | Защитни стени (Firewalls)

507
Добави коментар
oxygen
oxygen

     Преди да инсталирате някоя от програмите в посочените по-долу категории Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     1. Безплатни програми за кодиране на данни – Всеки има тайни, които не иска да станат достояние на други (пароли за уеб сайтове, номера на кредитни и дебитни карти, важни документи, домашни видеоклипове и др.). Те могат да бъдат защитени с помощта на специален кодиращ софтуер – TrueCrypt, GNUPG, PGP, KeePass.
     2. Безплатни антивирусни програми –
Броят на компютърните вируси и вирусоподобни програми расте непрекъснато. През последните години се забелязва увеличаване на броя на вирусите, които се пишат с цел кражба на лични данни за материално облагодетелстване. Наличието на антивирусен софтуер на всеки компютър стана абсолютно задължително. Но и това не се оказа достатъчно. За да бъде предпазен един компютър от Интернет атаки, той трябва да притежава и защитна стена (Firewall). В този раздел ще намерите списък с много добри и безплатни антивирусни програми – AVG Free Antivirus, Avast Home Edition, Avira Antivir Personal Edition Classic. Въпреки че са безплатни, те могат да осигурят много качествена антивирусна защита на компютъра Ви.
     3. Скенери и почистващи инструменти за Malware (зловреден код) – Заради непрекъснато увеличаващият се брой компютърни вируси и друг зловреден софтуер (Malware), задължително трябва да имате антивирусен софтуер на компютъра си. За съжаление зловредният софтуер непрекъснато се развива и използва все по-добри методи, за да се укрива от антивирусните програми. Поради тази причина те не са в състояние да открият абсолютно всички компютърни вируси и вирусоподобен софтуер. Тъй като всяка антивирусна програма използва различен сканиращ алгоритъм, на пръв поглед използването на няколко от тях би Ви осигурило много по-добра защита. Проблемът е, че обикновено антивирусните програми си пречат взаимно. За да избегнете това и за да не се лишите от различните сканиращи алгоритми, Ви препоръчваме да използвате антивирусни скенери. Характерно за тях е, че те не предпазват компютъра от заразяване, а се използват само за почистването на вече инсталирани компютърни вируси. Използването на няколко такива антивирусни скенери, създадени от различни производители, ще Ви гарантира добра защита. В този раздел ще намерите списък с предимно безплатни антивирусни скенери и почистващи програми, с които да изтриете всички компютърни вируси (computer viruses), троянски коне (trojan horses), червеи (worms), шпионски програми (spyware), рекламен софтуер (adware), rootkits, dialers и други зловредни програми (malware) от Вашия компютър.
     4. Антивирусни скенери и други разширения за уеб браузъри – В стремежа си да помогнат на потребителите в борбата с непрекъснато нарастващият брой компютърни вируси, антивирусните компании създадоха услуги, чрез които може да бъде извършено онлайн сканиране на целия компютър или само на определени файлове. Но ако не сте свалили файла на компютъра си, как можете да прецените дали е безопасен или не? Друг вариант – как може да разберете дали линкът към поздравителна картичка ще инсталира вирус на компютъра Ви? Именно поради тази причина се наложи да бъдат създадени специални разширения (плъгини) за уеб браузъри (уеб браузъри са програми като Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera). С тяхна помощ може да сканирате файлове и линкове директно от контекстното меню. Много подходящи са за сканиране и на електронни писма от непознати податели, файлове и линкове в непознати или съмнителни сайтове и др. В нашия сайт ще намерите списък с такива и други разширения за уеб браузъри, които ще направят компютъра Ви много по-безопасен.
     5. Софтуер за откриване на троянски коне – Днес все повече се увеличава броят на троянските коне. Причината е, че те са подходящи за кражба на лични данни, в последствие приложими при присвояване на пари от банкови сметки, представяне под чужда самоличност и др. Антивирусните програми осигуряват добра защита срещу троянски коне, но има случаи и на провали. Поради тази причина има написани софтуер, специално създаден за тази цел – т.н. trojan remover, trojan cleaner. В този раздел ще намерите списък с точно такъв софтуер за откриване на троянски коне.
     6. Безплатни защитни стени – Инсталираната на компютъра Ви антивирусна програма вече не може да Ви осигури достатъчно добра защита? За това е необходим допълнителен софтуер за филтриране на интернет трафика. Защитната стена – firewall, прави точно това. Чрез нея може да ограничите достъпа до Интернет на определени програми, да се предпазите от заразяване с мрежови вируси (вируси, които се разпространяват чрез локални и други мрежи – червеите са вирусоподобни програми, разпространяващи се по точно по този начин) и хакерски атаки срещу компютъра Ви. В този раздел е представен списък с много добри безплатни защитни стени, които ще Ви осигурят по-голяма сигурност, докато ползвате компютъра си и сърфирате в Интернет – Comodo Firewall Pro, PC Tools Firewall Plus, Sunbelt Kerio Personal Firewall.