Дни на предизвикателствата

14
Добави коментар
nightwishcools
nightwishcools

Фестивалът на приключенията, пътешествията и експедициите, ще се проведе за шести пореден път от 30 ноември до 2 декември. Мястото е Аула Максима на УАСГ (ВИАС), от 18:00 до 21:30 часа, а входът е свободен.

Основните акценти в тематичните вечери ще бъдат пътешествията и екстремните изживявания на всички континенти и във всички техни форми: катерейки, покорявайки върхове, летейки, изследвайки дебрите на земята, карайки ски, борд или колело, спускайки се по водите на бързи реки…

АКЦЕНТИ В ТРИДНЕВНАТА ПРОГРАМА:

– Филмът Asgard Project, който ще бъде излъчен за първи път в България. Разтърсващо красив филм, който проследява амбициозната експедиция на Лео Холдинг до връх Асгард на остров Бафин – да направи първото свободно изкачване по северната стена на върха, смятана за една от най-трудните стени в света. През по-голямата част от годината фиордите на Бафин (най-големият остров в канадския арктически архипелаг) са замръзнали. Ледовете се стопяват само за съвсем кратък период през лятото. Тогава островът се превръща в рай за катерачите с 24-часовата си дневна светлина, извисяващия се цяла миля гранит и невероятната красота на природата.

– Гост на “Дните” ще бъде младият испански катерач Ману Кордоба. Въпреки че е само на 24 години, Ману има 11-годишен опит и много постижения в леденото и скалното катерене и в експедициите.

– Любомир Стефанов ще представи част от своите постижения във сравнително непознатия спорт free diving и ще разкаже доколко този спорт е безопасен, какви са техниките, чрез които всеки може да се научи да задържа дъха си и какви са световните рекорди в тази дисциплина.

– Фотографът Владимир Донков (Snooper) ще ни потопи в дивия свят на Гренландия, където тази година снима сам над два месеца. В средата на юли Владо навлезе с лодка на местен ескимос в сгушения между планини и лед Тасермиут фиорд, след което продължи пеша с общо 60 кг екипировка, снимачна техника, въдица и провизии за целия си престой, разделени в две раници. Освен вълнуващия му разказ за това как се оцелява сам сред дивата и безлюдна красота на Гренландия, ще видим и негови невероятни снимки.

– Алпинистът Боян Петров ще сподели своя опит от изкачването на два седемхилядника това лято (Исмаил Сомони (7495 м) и Корженевская (7105 м) в Таджикистан. Как се планира подобна експедиция – подготовка, екипировка, тактически план, фактори за успеха/неуспеха.

– Infinity Himalaya: невероятен филм, заснет през погледа на Веселин Овчаров и Хорацио Лоренс – акропарапланеристите, които подобриха световния рекорд в безкрайното въртене (infinity tumbling), най-екстремната фигура в акропараглайдинга.

– Равновесие: филм, показващ контраста между забързаното сиво ежедневие в града и свободата, която дава планината. Това е филм, рекламиращ и популяризиращ сноуборда не само като спорт, но и като начин на живот, показващ същността, сърцето и най-вече уменията на млади, талантливи сноубордисти.

Фестивалът ще завърши с after party в Swinging Hall на 2 декември. Ще слушаме Perfect Skies, Elfreegano и Безисходица.

В рамките на „Дните” се проведе фотоконкурс на тема „360° предизвикателства”. Целта му бе да покаже различни гледни точки към предизвикателствата, като създаде 360-градусова панорама от приключения и емоции. Участваха 199 фотографии на 89 авторa, а 25 подбрани творби ще бъдат включени в изложбата, която отваря врати на 30 ноември в 18:00 часа във фоайето на УАСГ (ВИАС) и ще продължи до края на фестивала.
Независимо журито номинира 3 фотографии, които ще бъдат обявени на откриването на фестивала. Te ще получат награди, предоставени от магазини Стената.

Повече информация ще намерите в сайта на събитието: www.predizvikatelstva.com

Tагове към статията: asgard project, free diving, infinity himalaya, infinity tumbling, snooper, акропараглайдинг, акропарапланеризъм, асгард, бафин, безкрайно въртене, Боян Петров, владимир донков, гмуркане, гранит, гренландия, дни на предизвикателствата, катерач, катерене, лео холдинг, любомир стефанов, ману кордоба, пътешествия, равновесие, седемхилядник, Сноуборд, таджикистан, фестивал, фиорд, фотоконкурс