Стречинг срещу болките в гърба

115
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Ако страдате от болки в гърба или увреждане, вашият физиотерапевт или лекар може да ви предпише стречинг тренировки, който помагат за намаляване на болката и предотвратяване на допълнителни щети. Тези стречинг упражнения обикновено помагат за подобряване гъвкавостта на пострадалата област, но също така включват и други мускули в процеса, включително колене, бедра и мускула на ханша и прасците. Стречинг може да правите по всяко време на деня – това само ще ви е от полза. Желателно е минимум поне 2-3 пъти в седмицата по 10-15 минути. Може да опитате да правите стречинг и вечер преди лягане – това пък ще ви помогне да отпуснете тялото си и да подобрите съня си.

Гръбначните наранявания, причинени от злополука или прекомерна употреба често съкращават мускулите в подкрепа на гръбначния стълб. Скъсяването на мускулите може да ограничи движението на гръбначния стълб, което може да причини болки в гърба. Освен това, стегнатите мускули в една част на гръбначния стълб може да предизвикат проблеми за целия гръбначен стълб. Стречинга позволява на мускулите да се отпуснат, прави ги гъвкави и намалява стреса върху ставите. Редовните стречинг тренировки помагат за елиминирането на твърдостта и намаляване на болката, както и позволяват на гръбначния стълб да извършва по леко движенията напред, назад и настрани.

Има няколко вида стречинг – статичен, динамичен и балистичен.
 
Статичният стречинг, или пасивен, както го наричат още, са упражнения, провеждани без много движение –  те са бавни и контролирани. При тях се активира Golgi-сухожилие рефлекс. Целта му е да защитава връзките, сухожилията и мускулите от нараняване. Упражненията се изпълняват в продължение на 30 до 60 секунди, като постепенно разтягате мускула до краен предел /усеща се лека болка/, задържате така 20-30 секунди и също така бавно се връщате в изходна позиция и оставяте мускула да се съкрати. Този вид стречинг може да се извършва в седнало, изправено или легнало положение. 

Динамичният или активен стречинг включва движение на мускула през цялото време. Този вид упражнения се провеждат и като част от рутинно загряване или преди физически упражнения. Движенията се изпълняват без да задържате в началото и края и без да правите паузи по средата, т.е. махове, наклони, напади. Повторенията са около 8-20 и когато мускулът се умори прекратете, тъй като измореният мускул има по-малка еластичност, което пък ограничава работната амплитуда. 

Балистичния стречинг наподобява пасивния, с единствената разлика, че при него в крайната фаза се използват резки кратки тласъци, подобни на пружиниране. Тези напъни натоварват допълнително мускула и понякога това може да доведе до увреждане на съединителната тъкан, тъй като я обтягат извън еластичните й възможности. Трябва да сте много внимателни при изпълнението на този вид стречинг.

Избягвайте резки движения при изпълнение на упражнения за гърба. Никога не насилвайте участък, само разтягайте, докато не почувствате леко напрежение. Дишането помага на вас и мускулите ви да се отпуснат, докато правите стречинг. Набавянето на достатъчно кислород в мускулите спомага за тяхното разтегляне. Това също така помага и за отпускането му. Дишайте бавно и дълбоко. При разтягане поемете дълбоко въздух през носа, при отпускане издишайте. Никога не задържайте дъх.

Ако почувствате болка докато правите стрeчинг се консултирайте с Вашия лекар.

Hobyto.com