„Списъкът на Шиндлер”

7
Добави коментар
wiseman
wiseman

„Списъкът на Шиндлер”

Иво Шатровски, 01.12.2010

БММ

Може би най-добрият филм на Стивън Спилбърг е „Списъкът на Шиндлер“. Той е и един от любимите ми филми. Правен по действителен случай, в него виждаме как богатият и безскрупулен бизнесмен Оскар Шиндлер иска да забогатее още повече, използвайки безплатния труд на евреи във фабрика за амуниции в Моравия (Полша). Харесва ми как Шиндлер се променя и метаморфозата му в края на филма е пълна – от сребролюбец в мъж, който цени човешкия живот повече от всичко. Напомня ми на това, как Бог и нас промени чрез кръвта на Сина Си – от нечестиви грешници в праведници, имащи вечен живот.

Шиндлер съжаляваше, че не е успял да спаси повече евреи, плачеше за пропуснатите шансове. Господ Исус, от друга страна, изработи вечно изкупление за всички народи по света. Ако на Шиндлер средствата бяха ограничени и успя да спаси хиляда души, то кръвта на Агнеца Христос е достатъчна за умиването на всички човешки грехове. Във филма се спасиха всички, които бяха записани в списъка – малки и големи, интелектуалци и работници, мъже и жени – намериха нов живот поради Шиндлер.

Спомням си как преди 18 години кандидатствах за студент, а 2 седмици след изпита стоях пред списъка с имената на тези, които бяха приети. Погледът ми бързо четеше имената на щастливците с надежда и моето да се появи. И то беше там! Каква радост!

В живота имената ни попадат в различни списъци – някои важни, други не толкова. Но има един списък, в който, ако името ти не е записано, няма значение къде другаде е налично. Името ни трябва да се намери в Книгата на живота на Агнеца (Откровение на Йоан 21:27).
Има и друг списък в небето, който все още не е пълен. Списъкът на народите и племената, които все още не са чули за Спасителя. Да, през 2010 г. все още има хора, които не са огласени с Благата вест. Има ги в Турция, Китай, Иран, Судан, Индонезия, Северна Корея, Пакистан, Индия, Бутан, Бангладеш, Камбоджа и др. Бог чака църквата Си да работи усилено, за да се попълни списъка. Ясно ни е казано в Откровение 7:9, че пред Господния трон ще има хора от всички племена и езици. Засега все още това не е факт, но ще стане. Пъстрата картина, представляваща всички племена, ще бъде завършена и Божието изкупление – доведено докрай.

Бог иска аз и ти да участваме в това.

« назад