Помощ от НАТО поискаха от Черна гора и Албания

4
Добави коментар
Galana
Galana

Помощ от НАТО поискаха от Черна гора и Албания
6.12.2010

Черна гора и Албания, поискаха помощ от НАТО, за да се преборят с последствията, които буквално заляха страните след най-големите за последното десетилетие наводнения в страните. Много държави на Балканския полуостров постраха през последните дни, заради обилните дъждове, а в Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, в Сърбия и Хърватия, дъждовете се съчетаха и с бързо топене на падналите скоро снегове. Заради захранването с прекалено много вода, най-голямото в региона езеро – Шкондренското се разля, както и редица реки, вследствие, на което бяха наводнени хиляди домове, както и десетки хиляди хектари селскостопански земи.

Сред пострадалите конструкции са пътища, мостове, производствени предприятия и други обекти. Войници и полиция са се заели с евакуацията на бедствените зони и хората в тях. Специалистите оценяват наводненията в страната на почти 70% от разлива на Шкодренското езеро и на реките Бояна, Лим, Тара, Морача, Зета и други.

В най-голяма степен са пострадали северната, централната и южната част на страната. От министерството на отбраната са поискали помощ от НАТО и от още 21 страни. Много от жителите на пострадалите райони са отказали да напуснат наводнените домовете си, макар да не достига питейната вода и да няма електричество, или просто нямат възможност да напуснат къщите си, тъй като са се оказали в изолация. Балканите втори път през тази година преживяват силни наводнения. През януари страните от региона пострадаха от стихии, също така причинени от топенето на снеговете и обилни валежи.