Повдигат обвинения срещу лекарите от Горна Оряховица

2
Добави коментар
user24
user24

понеделник, 6 дек 2010 г. 11:53 ч.

Очаква се днес прокуратурата да повдигне обвинения срещу четиримата лекари, заподозрени в убийството на новородено. Общинският съвет в Горна Оряховица пък ще решава дали да уволни директора на болницата в града Миролюб Кожухаров.

Очаква се днес прокуратурата да повдигне обвинения срещу четиримата лекари,

станали скандално известни с ареста им по подозрение за умишлено убийство на новородено. Общинският съвет в Горна Оряховица ще решава дали да уволни директора на болницата в града Миролюб Кожухаров.

На 28 ноември 17-годишната Боряна роди преждевременно бебе, за което лекарите съобщиха, че мъртвородено и че става въпрос за аборт.

Ден по-късно д-р Михаил Милатович, шефът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, д-р Стефан Лазаров , който е израждал бебето, и неонатологът д-р Катя Гецова бяха арестувани по сигнал на майката. После бяха освободени без обвинения.

Заради ареста последваха обвинения срещу МВР, че осъществява полицейски тормоз над лекарите.

Атаките пък предизвикаха прокуратурата във Велико Търново и вътрешния министър Цветан Цветанов да разсекретят записи от специални разузнавателни средства. Диалозите разкриха стряскащи разговори, от които излиза, че бебето е било живо повече от 24 часа след раждането си, а лекарите са обсъждали как да го умъртвят.

„Нека да престанем да говорим за раждане, защото си има медицински критерии,

по които една бременност се води като раждане или като абортен плод. Това е важно, защото в публичното пространство не престава да се говори за раждане“, каза пред БНТ главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков.

Той обясни, че ако раждането е било извършено в специализирана клиника, детето е щяло да бъде поето от специалисти и е щяла да му бъде приложена цялата терапевтична гама от лекарства, което е можело да го спаси. В Северна България обаче такава болница има само в Плевен и във Варна. „Не са „спали“ лекарите“, отсече той.

В случая с Горна Оряховица има прекалено много политика и прекалено малко право,

коментира и бившият депутат Стойчо Кацаров от Центъра за защитата на правата в здравеопазването. Той припомни, че случаят беше специално разглеждан от Народното събрание. Според Конституцията всеки е невинен до доказване на противното, отсече Кацаров и допълни, че с лека ръка се раздават обвинения, хора се наричат престъпници, без да е издадена присъда за това.