Moon magazine » Blog Archive » Продължителност на бременността

15
Добави коментар
viliyana89
viliyana89

Продължителност на бременността

October 2nd, 2008 Вилияна Филипова Posted in Uncategorized | No Comments »

– в седмици на аменорея (т.е. времето без менструация, смятано от първия ден на последната менструация).

– в седмици на реална бременност. По правило тя започва от 3-та седмица на аменореята. това прави: броя на седмиците без мензис минус две седмици. Този метод е доста по-неточен, защото трябва да се знае точната дата на овулацията и деня на зачеването. Ето защо повечето лекари работят с първия метод.

 Статистиките сочат, че всяка една бременност е с различно продължителност, но теоретически е прието тя да се равнява на 40 г.с. (гестационни седмици) или 280 дни от първия ден на последната менструация, или 266 дни от момента на оплождането. 280 дни се равняват на 10 лунарни или 9 календарни месеца, а 266 дни са приблизително 9 календарни месеца или 38 седмици.В интернет могат да се открият много места където автоматично ще бъде изчислен термина ви. Все пак имайте предвид, че термина не е 100% датата на която ще родите (ако ви бъде предписано нормално раждане). Според статистиките едва 5% от децата се раждат на дата определена като термин по метода на първия ден от последната менструация. В последните месеци на бременността много от лекарите биха могли да определят много по-точно големия ден – това става, чрез измерване на състоянието на бебето и на вашият организъм.И все пак ако искате бихте могли и сами да изчислите датата на термина си. Ето как става:
1. Напишете с цифри датата на първия ден от последната ви менструация, например 10.10. (десети октомври).
2. От месеца извадете числото три (естествено се съобразявате с това, че годината има 12 месеца). – според нашия пример: 10-3=7.
3. Прибавете към деня цифрата 7 – 10+7=17.
И се получава, че според примера бебето ще се роди на 17.07.

Tags: бременност, жена

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

You can leave a response, or trackback from your own site.