Последното интервю на Джон Ленън

11
Добави коментар
irr
irr

Аз не искам да съм мъртъв герой, така че забравете”, споделя Джон Ленън.

Три дни преди да бъде застрелян, Джон Ленън се е оплаквал от критиците си, които според него се интересували само от „мъртви герои” и е бил оптимистично настроен за бъдещето си. Това показват записите от последното интервю с бившия „Бийтъл”, което списание „Ролинг Стоун” предостави на АП днес, когато се навършват 30 години от смъртта на легендарния музикант.

Кратки откъси от интервюто са били публикувани от списанието през 1980 г., дни след смъртта на Ленън, но сега „Ролинг Стоун” ще го публикува за първи път цялото в новия си брой. „Думите му бяха радостни и жизнени, изпълнени с надежда и без страх”, споделя Джонатан Кот, който е направил интервюто с музиканта. В него Джон Ленън казва, че разполага с достатъчно време да осъществи целите на живота си и запазва най-острите думи за критиците си. Тези, които бяха разочаровани от поетия от него път в музиката и живота след „Бийтълс”.

„Тези критици с илюзиите, които са създали за изпълнителите – като почитание на идол. Те харесват хората само когато са по пътя им нагоре… Аз не мога отново да вървя нагоре. Това, което искат, са мъртви герои като Джеймс Дийн. Аз не искам да съм мъртъв герой, така че забравете”, споделя Джон Ленън.

В интервюто той предсказва, че същите критики ще понесе и Брус Спрингстийн, който по това време е смятан за светлото бъдеще на рока. „И да му помага Бог, когато решат, че вече не е Господ. Те ще се обърнат срещу него и аз се надявам да го преживее”, предвещава Ленън. За силната си връзка със съпругата си Йоко Оно казва: „Аз избрах да работя само с двама: Пол Маккартни и Йоко Оно… Това не е лош избор.” На 40 години Ленън разсъждава и за това, което е постигнал вече в живота, като подчертава, че все още се придържа към целта си за мир и любов на земята. „Никога не съм твърдял, че душата ми е чиста или че имам отговорите на живота. Аз само правя песни и отговарям на въпроси колкото честно мога. Но аз все още вярвам в мира, любовта и разбирателството”.

Името на Джон Ленън е свързано колкото с музиката, толкова и с глобалната кауза за мир на планетата. Звездата на „Бийтълс” е убит от Марк Дейвид Чапман на 8 декември 1980 година. Трагичната му гибел провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят и потапя в скръб цяло поколение последователи.

Източник: e-79

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели